Spajić: Spašava se mastodonte, a šuti na propast malih poduzeća

Zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić u Saboru je ukazao na negativne posljedice koje su korona virus i zdravstvena kriza ostavile na brojne gospodarske grane, ponajprije na poseban prijevoz.

“Uslužni sektor je pogođen i tu ne mislim samo na turizam već i na djelatnosti koje su sastavni dio turizma kao gospodarske grane. Sve se stavlja u isti koš i maskira brojem noćenja i prebrojavanjem turista”, rekao je Spajić.

Kako kaže, nitko ne govori o ukupnom broju radnih mjesta u turističkoj djelatnosti koji su pogođeni. Spajić se osvrnuo na problem koji se odnosi na segment povremenog prijevoza putnika, a koji se odnosi na svaki organizirani prijevoz putnika u zemlji i inozemstvu, a obavlja se autobusima, mini busevima i kombi vozilima.

“Rastom hrvatskog turizma posljednjih godina, došlo je do značajnog ulaganja u ovom sektoru. Do korona krize povremeni prijevoznici poslovali su samostalno i bez državnih subvencija, te je dobar dio prijevozničkih tvrtki posljednjih godina uložio značajna sredstva u obnovu voznog parka. Nova vozila koja su nabavili zadovoljavaju najviše Ekološke norme, kakve zahtjeva sve više članica EU”, tvrdi Spajić.

Prijevoznici su u iznimno nepovoljnoj situaciji

Rekao je kako danas najuspješnije hrvatske prijevozničke tvrtke, koje su najviše ulagale u kvalitetu voznog parka, te sigurnost putnika, sada, uslijed nezapamćene gospodarske krize postale najugroženije. Dodao je kako su sva ulaganja išla su iz kapitala firme, te uz pomoć leasing kuća i banaka. Uslijed zastoja u poslovanju, a za koje nisu odgovorni, našli su se u iznimno nepovoljnoj situaciji.

“S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, te daljnje preporuke izbjegavanja korištenja autobusa, kao i straha od okupljanja u malom prostoru, za ovu djelatnost dolaze teška vremena za koja nitko ne zna koliko će trajati. Trenutni pad prometa u posljednjih 6 mjeseci poslovanja za većinu tvrtki u povremenom prijevozu putnika iznosi visokih 95 – 98%. Iz toga je vidljivo da nisu u mogućnosti plaćati obveze. Leasing kuće su omogućile moratorij na otplatu prispjelih obaveza, ali tijekom moratorija kamate se i dalje obračunavaju. Ponuđeni model stvara prijevoznicima dodatne probleme jer kupovina vremena kroz moratorij uz postojeće stanje na tržištu po isteku moratorija za većinu prijevoznika znači stečaj i likvidaciju”, istaknuo je zastupnik Domovinskog pokreta.

Spajić je poručio kako ova djelatnost zapošljava 20.000 zaposlenika, a sredstva za likvidnost kojima su se mnogi nadali, odobravaju se neodgovarajućom brzinom, a i predstavljaju novi oblik kredita tj. zaduženja.

“Bespovratna sredstva iz fondova Europske Unije, uz sredstva za likvidnost, predstavljala bi spas za ovu djelatnost. Zbog toga je nužno ovu djelatnost uključiti u Nacionalni plan oporavka koji je u izradi te na taj način pomoći tvrtkama i brojnim zaposlenicima preživjeti ovu krizu”, naglasio je Spajić.

Zašto pomoći povremenom prijevozu putnika

“Od hrvatske samostalnosti na ovamo, olako smo gledali propadanje brojnih poduzeća. Nisu bila dovoljno velika, važna ili jednostavno dovoljno glasna. Spašavalo se velike mastodonte bez budućnosti, a šutke se gledalo na propast malih i srednjih poduzeća. Glavni nositelji velike Njemačke ekonomije su mikro, mali i srednji poduzetnici. Ista situacija je i u Italiji” ukazao je Spajić.

Spajić tvrdi kako su diljem Europske Unije, brojne zemlje već su odavno pomogle svom sektoru povremenog prijevoza putnika kako bi opstao do nekih boljih vremena.

“Što u slučaju propasti povremenog prijevoza putnika koji broji oko 2000 tvrtki, te 20.000 zaposlenika? Dužničko ropstvo za vlasnike tvrtki, te raseljavanje brojnih mladih obitelji diljem EU. Zar nam je to cilj”, zapitao se.

Spajić kaže kako su se u više navrata obraćali nadležnim institucijama, ali do sada država nije pokazala razumijevanje za probleme u kojima se nalazi ova djelatnost.

“Stoga s ove govornice u Hrvatskom saboru apeliram na sve mjerodavne da pomognu djelatnosti koja je usko vezana uz turizam kao gospodarsku granu te konačno počnu misliti na domaću i zdravu ekonomiju”, poručio je Spajić.

Video pronađite na poveznici https://www.facebook.com/watch/?v=370131764004720&extid=rzqE3EH1NoQgLKrp

S poštovanjem.

Voditeljica Odnosa s javnošću i komunikacija
Marja Čolak