SOCIJALDEMOKRATI Radi li Tomašević i dalje s Pripuzom, ali po duplo većoj cijeni ili stvara novog Pripuza

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić, komentirao je u utorak aktualne probleme oko Jakuševca, ali i ostale gradske teme.

„Poznato je da je Tomašević svoju kampanju temeljio na rješenju pitanja otpada u Zagrebu i zatvaranju Jakuševca. Suprotno obećanjima, produžio mu je dozvolu za rad, a sustav gospodarenja otpada doživio je kolaps. Usluga je skuplja, odvozi su sve rjeđi, grad je zatrpan smećem, a mjesta na Jakuševcu sve manje. Pozivam Tomaševića još jednom da počne pregovarati o alternativnim lokacijama za odvoz miješanog komunalnog otpada, jer mjesta na Jakuševcu ponestaje.“ – rekao je Bernardić te nadodao kako je izbor ponuditelja za odvoz biootpada proveden bez javnog natječaja u namještenom postupku koji je trajao samo 2 radna dana.

Podsjetio je i na obećanja u kojima je Tomašević nakon izbora tvrdio kako će zbrinjavanje otpada, raditi isključivo gradske tvrtke, da nisu potrebni privatnici, te kako je, krajem 2021. potpisao okvirni sporazum s Pripuzovim tvrtkama o zbrinjavanju biootpada po cijeni od 198,42 eura po toni.

„No biootpad se nastavio dopremati na kompostanu na Markuševcu (10 000 t/god) i na Jakuševcu (30 000 t/god) koje nisu namijenjene otpadu iz zagrebačkih domaćinstava, već za potrebe Zrinjevca i održavanja zelenih površina. I naravno, kako te biokompostane nisu mogle pratiti potrebe grada, PR gradonačelnik pronalazi inovativno rješenje, manji dio odlazi na kompostane, a veći dio se proglašava nečistim kontaminiranim biotopadom i odlaže se na Jakuševac.“ – tvrdi Bernardić.

„I eto vraga, tu nastaje prvi odron, i ekipa iz Grada shvaća da se ne mogu više igrati životima i zdravljem građana i radnika i traže rješenje za biootpad. U kolovozu su navodno radili analizu tržišta, skupljajući informativne ponude da bi na stranicama Holdinga, u petak, 8.12.2023., dva dana prije eksplozije koja je odnijela ruku g. Topolovcu, bio objavljen poziv za dostavom informativnih ponuda za preuzimanje i obradu biootpada, koji je trajao do podneva 12.12.2023. – svega 4 dana, uključujući 2 dana vikenda, dakle 1,5 radni dan!” – naglašava predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata.

„Tko bi mogao u 1,5 radni dan, ispuniti ovu ponudu? Koji čarobnjak? To je nemoguće! Osim ako to nisu unaprijed dogovorili s nekim. I jesu. Posao od 5 milijuna eura dobiva zajednica ponuditelja Saumbermaher i 3KF po cijeni od 373 eura po toni, duplo skuplje nego što je to radio Pripuz. Dakle samo jedna tvrtka koja se javila na poziv koji je trajao 1,5 radni dan, bez natječaja, pod izlikom hitnosti. Ovo zaudara na korupciju, smrdi na sve strane i doslovno apeliram na državno odvjetništvo da odmah reagira i upadne u Čistoću. Ono što je još tragičnije je, koliko čujem, da ta grupa ponuditelja opet taj otpad razvozi i odlaže po odlagalištima na području Republike Hrvatske po cijeni od 100 do 120 eura, iako je zakonska obveza u gospodarenju otpadom da se biootpad mora obraditi prije odlaganja.“ – rekao je Bernardić.

„Prema pouzdanim informacijama, dio biootpada završava na obradi u Pripuzovim tvrtkama pa se opravdano nameće pitanje da li Pripuzove tvrtke tu uslugu izvršavaju po cijeni kakva je bila u okvirnom ugovoru iz 2021. godine od 198 eura/t ili mu zajednica ponuditelja plaća preuzimanje biootpada na obradu po cijeni od 373 eura po toni? Zapravo ključno pitanje jer adi li Tomašević i dalje s Pripuzom, aal po duplo većoj cijeni ili stvara novog Pripuza?“ – izjavio je Bernardić.

ZET i afera tramvaji

Protekli tjedan je jedna od tema medija bila prva vožnja polovnih tramvaja iz Augsburga ulicama Zagreba, iako do danas nije jasno koji je postupak homologacije proveden obzirom da nema pravilnika kojim bi se regulirala homologacija tramvaja.

“Nakon afere namještanja natječaja za 11 polovnih 27 godina starih tramvaja iz Augsburga, gdje sam pokazao da su se natječajne specifikacije štimale za točno baš tih 11 tramvaja, tražio sam odgovore iz ZET-a. Nakon 4 mjeseca uspjeli su odgovoriti i na taj način sam došao do novih dokaza.“ – podsjetio je Bernardić.

„Zatražio sam podatak o broju tramvaja 1. lipnja 2021., dakle u trenutku preuzimanja vlasti od strane sadašnje gradske vlasti, i 1. rujna 2023. kad je izbila afera. 1. lipnja 2021. u prometu je bilo 87 vozila i 5 prikolica, te 1 u pričuvi za slučaj kvara, a 1. rujna 2023. je u prometu bilo sveukupno 67 vozila odnosno 25 manje nego u lipnju 2023. Istovremeno iste tablice pokazuju da je na dan 1. rujna 2023. čak 17 motornih vozila odnosno s prikolicama njih 19 bilo u pričuvi. Ne znam za što bi toliko vozila bilo u pričuvi, ne vjerujem da se očekivalo da će se 17 tramvaja pokvariti tijekom dana, ali ova brojka kaže da je dodatnih 11 tramvaja pored ovolike pričuve potpuno nepotrebno nabavljati. Ako je u pričuvi 19 vozila, a ti nabavljaš 11, postavlja se pitanje zašto? Ili su neispravni, nisu ih u stanju održavati uostalom kao i cijeli grad, a lažu da je sve u redu. Ili je netko namjerno spustio broj tramvaja kako bi napravili uvoz 11 starih kanti i deal od par milijuna eura?“ – tvrdi Bernardić te poziva DORH da istraži cijeli slučaj.

Tomašević u NO Holdinga postavlja poslušnike koji će raditi kako gazda kaže

Zagrebački holding je objavio da je skupština društva, dakle Tomislav Tomašević, donio odluku o imenovanju u nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga 3 svoja pročelnika, osobe u njegovom zapovjednom lancu.

„Ti pročelnici su Martina Jurišić, Željko Matijašec za kojeg sam tjednima prije odabira najavljivao da će biti novi pročelnik, i Andro Pavuna, onaj osobito zaslužan za rekonstrukciju Aleje Matije Ljubeka zbog čega je inspektorat već naredio Gradu uklanjanje nezakonito izgrađenih dijelova prometnice, što će sve naravno platiti građani. Zanimljivo je da se umjesto jednog člana nadzornog odbora koji je dao ostavku imenuju čak tri, a od kojih niti jedan jedini nije ekonomske struke, i niti jedan nema nikakvih iskustva niti saznanja o bilo kakvom radu ili upravljanju trgovačkim društvom. Očito je da aktualna gradska vlast više ne može naći niti jednu osobu koja bi imala ikakvo stručno znanje i iskustvo koja bi svjesno i s namjerom htjela sudjelovati u izradi lažnih izvješća, odnosno u kriminalu u postupcima nabave koji se tamo odvijaju na dnevnoj osnovi, ali zato postoje poslušnici koji će raditi onako kako im gazda kaže. Tragično, sramotno, ispod svake razine.“ – zaključio je Bernardić.

 Socijaldemokrati