SOCIJALDEMOKRATI Nacionalna povijest svodi se na ostatke ostataka

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec ocijenila je u srijedu da je HDZ tzv. reformom obrazovanja sveo veliku nacionalnu povijest u strukovnom obrazovanju na ostatke ostataka, što je nastavak dugotrajnog procesa marginalizacije društveno-humanističkih znanosti u strukovnom srednjoškolskom obrazovanju.

Učenici u srednjim strukovnim školama predstavljaju 70% djece u srednjoškolskom sustavu, njih je oko 130 tisuća, a nastavu povijesti prema novoj reformi umjesto dosadašnje 2 ili 3 godine slušati će samo jednu godinu, odnosno svega 70 sati tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja.

„Postavljamo pitanje u kojem smjeru Ministarstvo obrazovanja i ova Vlada vode mlade generacije? Reducirana nastava povijesti za cilj ima dokidanje kritičkog promišljanja mladih ljudi, te se stvara dojam da su oni za našu Vladu učenici drugog reda za koje nisu bitna nacionalna pitanja i sve što bi ih trebalo izgraditi u potpune ljude“, rekla je Posavec Krivec.

Posavec Krivec i predsjednik Sveučilišne organizacije HSS-a Bruno Šagi izrazili su u ime Socijaldemokrata i HSS-a čvrstu podršku svim nastavnicima i profesorima povijesti koji su se digli protiv ovakve reforme strukovnog obrazovanja i koji su ukazali da ovo nije dobar smjer.

„Nije dovoljno učiti samo nacionalnu povijest od 18. stoljeća do danas bez opće povijesti, bez okolnosti u kojima se Hrvatska tada nalazila u europskim i svjetskim razmjerima. To nije dobro za poimanje niti današnje političke situacije Hrvatske u globalnom svijetu“, izjavila je Posavec Krivec.

Istraživanja su pokazala da oni koji završavaju takve programe imaju smanjeno promišljanje o društvenim okolnostima, teže razumiju današnju aktualnu politiku, ali i najmanje od svih su upoznati sa svojim građanskim pravima.

„Upravo jačanje demokracije i građanskog društva za nas je povezano s nastavom društveno-humanističkih sastavnica obrazovanja. Postavlja se i pitanje što će se desiti s nastavnicima, dvije trećine njih možda će ostati bez posla. Zar su se školovali za prosvjede kakav smo imali nedavno na Markovom trgu? Moraju li svoja prava tražiti na ulici i je li poruka da se smanjuju osnovna opće-kulturna spoznajna prava u srednjem obrazovanju dobar put i dobra poruka ove Vlade. Mi smatramo da nije“, zaključila je Posavec Krivec.

Bruno Šagi smatra da je smanjivanje nastave povijesti u ovakvim nacionalnim i političkim uvjetima neprihvatljivo. Izjavio je da povijest itekako pamti afere koje su se događale tijekom 21. stoljeća, te da je ova redukcija samo kontinuitet politike HDZ-a.

„Sjećamo se rečenice Kolinde Grabar Kitarović upućene učenicima da ne upisuju povijest i arheologiju jer s tim zvanjima neće moći dobiti posao, kao i ideje bivše ministrice Divjak koja je išla u smjeru da se povijest u potpunosti ukine u strukovnim školama, ovo je samo novi udarac na povijest kao znanost i predmet u strukovnim školama i novi način na koji vlast želi preodgojit djecu u nešto što samo njima odgovara“, zaključio je Šagi.

 

Socijaldemokrati