Slovenske mjere za prekogranične radnike migrante koji žive do 10 kilometara od zajedničke granice

Vlada Republike Slovenije donijela je Pravilnik o izmjeni Pravilnika kojim se utvrđuju uvjeti za ulazak u Republiku Sloveniju u svrhu suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 te ga je objavila u Službenom glasniku Republike Slovenije. Uredba je stupila na snagu 23. srpnja 2021. i vrijedi do zaključno 1. kolovoza 2021.

Trenutni uvjeti za ulazak u Sloveniju ostaju nepromijenjeni. Iznimke za ulazak u zemlju bez kućne karantene i bez uvjeta PCT odnose se na prekogranične radne migrante koji su zaposleni u nekoj od država članica Europske unije ili schengenskog područja i borave unutar najviše 10 km zračne linije Republike Slovenije i susjednih država, a vraćaju se u roku od pet dana nakon prelaska granice. Ovo je privremena iznimka, koja bi trebala biti na snazi ​​do 15. kolovoza 2021. ili najkasnije do 1. rujna 2021.

Dokazi o postojanju radnog odnosa uzimaju se u obzir kao ugovor o radu, potpisana izjava poslodavca ili sličan dokaz koji opravdava radni odnos kao razlog za prelazak granice. Zračna udaljenost određuje se pomoću slobodno dostupnog poslužitelja s Googleovim geografskim podacima i kartama. Prebivalište u Sloveniji je stalno ili privremeno boravište kako je definirano Zakonom o registraciji prebivališta (ZPPreb-1), ali ne i smještaj u objektu za kratkotrajni smještaj (npr. Smještaj u hotelima, turističkim objektima, kamp-parkovima i sličnim objektima).

(L.N, foto: ilustracija)