SLOBODNO MEĐIMURJE: Gdje su slobode čovjeka?

Od domaćih zakona koji su u suprotnosti s Ustavom RH dovoljno je spomenuti samo Ovršni zakon, Izborni zakon i Zakon o referendumu koji krše ustavna načela o socijalnoj osjetljivosti i načelo da nitko ne smije biti zakonom doveden u podređeni položaj.

Tom odlukom su definirane granice Republike Hrvatske kakve su priznate unutar granica bivše SFRJ. I nakon 25 godina još ne znamo točno kako te granice izgledaju jer postoji oko 17 spornih točaka koje je potrebno riješiti s našim susjedima. I na kraju sastavni dio te odluke su načela Pariške povelje kojom Republika Hrvatska jamči svim svojim državljanima nacionalna i sva druga temeljna prava i slobode čovjeka i građanina, demokratski poredak, vladavinu prava i sve ostale najviše vrednote svoga ustavnog i međunarodnog pravnog poretka.

Gdje su slobode čovjeka u državi gdje su slobode medija na niskim granama? Kako govoriti o slobodi medija kad javni servis kojeg građani plaćaju kroz HRT pretplatu služi uglavnom za besplatnu promociju vladajuće političke vrhuške, velikih korporacija i centara moći? Kako uopće možemo govoriti da imamo demokratski poredak kad dva mjeseca uoči referenduma za ulazak u članstvo Europske unije Sabor ruši demokratski poredak izmjenom Zakona o referendumu kojim se propisuje da se ne računa većina ukupnog broja birača, već većina od onih koji su izašli na birališta.

Kako izgledaju te najviše vrednote ustavnog i pravnog poretka kad se dopušta blokada računa nad 330 000 građana, kad ih banke nemilosrdno lihvare, kad vlada takva korupcija kod zapošljavanja, kad se procesuira malog čovjeka, a u krupne ribe se ne dira?Kako izgleda stvarna sloboda i neovisnost u Hrvatskoj danas? Saborski zastupnici za razliku od radnika mogu ne dolaziti na posao i za to neće dobiti niti otkaz niti umanjenje plaće. Ako se radniku smanjuju plaće kad firma lošije posluje i plaća saborskog zastupnika bi trebala ovisiti o uspješnosti njihove firma koja se zove Republika Hrvatska, a kako i koliko rade većina ih zaslužuje minimalac, a dio njih i otkaz. Ako smo isti po Ustavu i pred zakonom kako saborski zastupnik sam sebe određuje visinu plaće, a plaća seljake i radnika ovisi njihovim odlukama?

Slobodno Međimurje, Radovan Preložnjak