Slobodni govor SDP-ove zastupnice Andreje Marić u Saboru

DEVASTIRANA PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA,

U više navrata upozoravala sam, kao i moji kolege liječnici iz više liječničkih udruga, na brojne probleme u zdravstvenom sustavu, zbog kojih su nezadovoljni i pacijenti, i djelatnici. Posebno loša situacija je u DEVASTIRANOJ PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI.

Najnoviji podatak kaže da nam u Hrvatskoj trenutno nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara. Stanje će uskoro biti još gore jer mnogi kolege odlaze u mirovinu, a nema dovoljno mladih liječnika koji bi ih zamijenili. Tko će vas liječiti, dragi građani?

Najveća krivnja je na Ministarstvu zdravstva, no moraju se hitno uključiti i jedinice lokalne/regionalne samouprave. Rješenja postoje, iznijeli smo ih već više puta. No, zdravstvena administracija nas ne sluša. I čudi se i smatra uvrijeđenom zbog najavljenog prosvjeda 18. ožujka, na kojem će sudjelovati liječnici sa svih razina zdravstvene zaštite jer smo svi preopterećeni i nezadovoljni. „Alarm za održivost primarne zdravstvene zaštite već dugo zvoni, samo je zdravstvena administracija očito na njega savršeno oglušila“, poručuju iz Hrvatske liječničke komore. Nezadovoljstvo premalom količinom vremena za pregled u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) već godinama izražavaju i liječnici, i pacijenti. Tako obiteljski liječnici kažu da za pregled pacijenta imaju 10 minuta umjesto predviđenih 15 do 25 minuta za prvi pregled, dok pedijatri u PZZ-u prosječno imaju 9 minuta za pregled beba i djece, što je daleko ispod norme propisane Vremensko-kadrovskim normativima koja kaže da bi sistematski pregled dojenčeta trebao trajati 30 minuta, a prvi pregled bolesnog djeteta 20 minuta. Ginekolozi prosječno za pregled imaju tek 15 minuta od normativima predviđenih pola sata. Rezultati su proizašli iz velikog anketnog istraživanja Studija hrvatskog liječništva 2022. koje je Hrvatska liječnička komora provela tijekom svibnja i lipnja prošle godine. Skoro 60% liječnika u privatnim ordinacijama u PZZ-u ne iskoriste cijeli godišnji odmor. Svaki četvrti liječnik primarne zdravstvene zaštite ne bi ponovo postao liječnikom. Više od 80% liječnika nezadovoljno je opterećenošću administrativnim poslom. U rukama upravo držim 3 lista s popisom mjera za administrativno rasterećenje i osnaživanje PZZ, koje sam osobno ovdje u Saboru predala u ruke ministru Berošu prije nekoliko mjeseci. No, još se ništa nije poduzelo u tom smislu.

Liječnici nisu umorni od pružanja zdravstvene zaštite svojim pacijentima, već od stalnog podmetanja i omalovažavanja zdravstvene administracije, na čelu s monopolistom HZZO-om. Stanje je alarmantno i jako se zaoštrava jer je liječnika sve manje, pritisak je sve veći, ima dosta agresivnih pacijenata, kontrola, kažnjavanja. Mnogi liječnici rade bolesni, neki po 2-3 ambulante kad netko ispadne. „Burn out“ je izraženiji nego ikad, bez “svjetla na kraju tunela”. Stoga su i liječničke udruge, koje su najavile prosvjed, više puta predstavile ministru Berošu niz mjera za održivost zdravstvenog sustava, osobito primarne zdravstvene zaštite. Hrvatska liječnička komora predlaže:

  • Slobodan izbor mjesta rada za liječnike: privatna ordinacija ili dom zdravlja;
  • Omogućiti prijenos privatnih ordinacija na drugog liječnika;
  • Uvesti dugoročno i sustavno planiranje kadrova u zdravstvu: nacionalno planiranje, raspisivanje, dodjeljivanje, financiranje i nadzor specijalizacija;
  • Raspisati veći broj specijalizacija za PZZ –za domove zdravlja i privatne ordinacije;
  • Gradovi i županije trebaju se aktivno uključiti u privlačenje liječnika u lokalne sredine (bonusi, osiguravanje stanovanja, nabava opreme i sl.);
  • Omogućiti grupne privatne prakse tj. donijeti nužne pravilnike;
  • Smanjiti broj administrativnih procedura koje liječnici provode – treba ih preuzeti HZZO;
  • Smanjiti standardan broj pacijenata po timu obiteljskog liječnika na 1500 – kvalitetnija prevencija i rasterećenje bolničkog sustava;
  • Omogućiti zapošljavanje dodatne medicinske sestre i/ili zdravstvenog i nezdravstvenog radnika i donijeti Pravilnik o kadrovskim standardima za timove;
  • Izjednačavanje koeficijenata za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s koeficijentima liječnika u bolničkom sustavu.

Budući da zdravstvena administracija samo iznosi riječi, bez djela, čeka ih prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu 18.ožujka. Prosvjedovat će liječnici jer im je “prekipjelo”. Bore se zbog sebe, ali i zbog pacijenata.

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Zastupnica u Hrvatskom saboru (SDP)