SLOBODAN RIBOLOV Pecarošima treba bistri sustav, a ne mutna voda

Slobodan ribolov rekreativcima na svim tekućicama, smanjiti broj ovlaštenika i razgraničiti sportski i rekreativni ribolov

 

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković ukazao je u petak na nepravde s kojima se susreću rekreativni ribiči u vidu pretjeranih naknada, dozvola i davanja. Stoga je u zakonodavnu proceduru uputio dopune Zakona o slatkovodnom ribarstvu čime bi se omogućilo da se kupnjom jedne ribolovne dozvole može rekreativno loviti na svim otvorenim vodama (tekućicama) u RH, da županija bude najmanje područje ovlaštenika ribolovnog prava te da se stvore preduvjeti za jasno razgraničenje sportskog i rekreativnog ribolova.

„Hrvatska je skupa i prenormirana zemlja u kojoj se voli zakomplicirati sve što se može. Tako će vas uživanje u prirodi uz vodu u Osijeku koštati 127€ što ne uključuje opremu. U tu cijenu ulazi ribički ispit, identifikacijska isprava ribiča, godišnja ribolovna dozvola i članska iskaznica. No s dozvolom koju platite u Osijeku ne možete riboloviti u Baranji, dakle doslovno s druge strane Drave niti u bilo kojem području osim onoga za koje ste kupili dozvolu od pripadajućeg ovlaštenika ribolovnog prava.“ – rekao je Hajduković.

Navodi kako samo u Osječko-baranjskoj županiji ima 6 ovlaštenika ribolovnog prava, a u cijeloj Hrvatskoj čak 127 što je razlog zašto se zalaže da se kupnjom jedne ribolovne dozvole može rekreativno loviti na svim otvorenim vodama, kao što je slučaj s rekreativnim ribolovcima na Jadranu koji s jednom dozvolom mogu loviti na cijeloj obali.

„Trenutni broj ovlaštenika je neodrživ i neefikasan te se financijski slama preko leđa malih rekreativaca. Taj broj treba ograničiti na dvadesetak, odnosno da najmanje područje ovlaštenika ribolova bude županija. Dosta je birokratizacije, komplikacija i debele naplate uživanja nečeg što bi trebalo biti zajedničko dobro.“ – izjavio je.

Hajduković ujedno smatra kako treba razdvojiti ribolovni i športsko ribolov jer oni okupljaju posve drugačije ljude s drugačijim željama i prioritetima te je nedopustivo da rekreativni ribolovci financiraju sportski ribolov. Takav odnos ne postoji niti u jednom sportu, stoga je nužno napraviti jasno razgraničenje i osloboditi rekreativce svih nepotrebnih nameta.

„Pozivam sve zastupnike i zastupnice da podrže ove izmjene i dopune Zakona, da njima ispravimo nepravedno i nelogično ubiranje nameta od rekreativnih ribolovaca i omogućimo svim našim pecarošima da legalno i bezbrižno idu u ribolov. Svašta se rodi u mutnoj vodi, pa tako i mnogo riba koji parazitiraju na ovakvom sustavu. Ovaj sustav treba razbistriti!“ – zaključio je Hajduković.

 

Socijaldemokrati