Sloboda govora nije i ne smije biti govor mržnje

U svojoj borbi za prava građana, a to naročito dolazi do izražaja par proteklih dana u aktivnostima Ovršnog ustanka, spominje se sloboda govora. Koja je najveća opasnost za slobodu govora? Generaliziranje! Nikad i nigdje nije apsolutno sve jednako. Po bilo kojoj osnovi: rasnoj, vjerskoj, spolnoj, financijskoj, društvenoj itd. različitost je prisutna. I svagdje ima pozitivnih i negativnih strana, ljudi, običaja… Sloboda govora znači izreći svoje mišljenje, dati svoje prijedloge, iznijeti kritiku, suprotstaviti poglede!

Ali ako je nešto u nekoj skupini negativno, proglašavati cijelu tu skupinu negativnom to nije sloboda govora, to je govor mržnje! Kažu svi su političari isti! Političari Slobodne Hrvatske, slažete li se da ste isti kao i svi ostali? Naravno da ne, pa pokrenuli ste Ovršni ustanak! Jesu li svi branitelji isti? Naravno da ne! Pravi branitelji su se borili, lažni trguju onime što su pravi izborili, a na žalost zbog lažnih i izgubili! Jesu li svi vjernici isti? Naravno da ne! Ima ih onih koji zaista žive svoju vjeru i poštuju druge, a ima ih onih koji pod krinkom vjere šire mržnju prema drugima, dajući savjete i tražeći od drugih ono čega se ni sami ne drže! Jesu li svi dužnici isti? Naravno da ne! Ima ih koji su dospjeli u dugove zbog životnih potreba, a ima ih koji žele najskuplji mobitel, a nije im važno što nemaju onda za kruh i režije.

Jesu li sva djeca ista? Jesu! Razigrana, druželjubiva, darežljiva, komunikativna prema svakom drugom djetetu bilo koje boje kože ili vjere tako dugo dok ih odrasli ne zaraze „virusom on je drugačiji“ i uvuku u govor mržnje!

I zbog toga se Ovršni ustanak bori za slobodu govora, ali je bezrezervno protiv svakog govora mržnja!

(Radovan Preložnjak)