Slaven Dobrović: Centar za gospodarenje otpadom uništiti će višestoljetnu marikulturu i…

Otvorena stručna i argumentirana rasprava javnih politika zadnja je brana  za zaustavljanje evidentno štetnih projekata kao što je planirani pola milijarde kuna težak centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. Domovinski pokret smatra vrlo važnom javnu tribinu “Lučino razdolje – održivo rješenje ili kraj Malostonskog zaljeva?” u organizaciji udruge Stonski školjkari na kojoj je među ostalim eminentnim sudionicima sudjelovao i profesor Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša.

„Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje sasvim bi sigurno doveo do nepovratnog zagađenja mora, a time i do uništenja višestoljetne tradicije uzgoja svjetski poznate marikulture koja je simbol ovoga kraja. Ovim putem pitam sve nadležne, a osobito župana Dubrovačko – neretvanske županije Nikolu Dobroslavića, zašto se uporno ustraje na ovom deset puta skupljem projektu koji, osim što ugrožava krško podzemlje i njime povezani Malostonski zaljev, ujedno je i nesposoban zadovoljiti sektorske ciljeve stopa recikliranja?“, izjavio je Slaven Dobrović.

Kako Dobrović naglašava, tvrdnjama u projektnoj dokumentaciji kako ugroze nema više nitko ne vjeruje nakon iskustva sa sličnim megaprojektima gospodarenja otpadom kao što su Marišćina kod Rijeke ili Piškornica kod Koprivnice.

„Posebno zabrinjavajuće u cijeloj ovoj situaciji jest da rješenje već postoji i to čak deset puta jeftinije, a ne šteti okolišu. Lokacija postojećeg odlagališta Grabovica sasvim je prikladna za smještaj sortirnice i kompostišta, temeljnih sastavnica održivog i ekološkog sustava gospodarenja otpadom. Zar je uistinu moguće da je netko zbog partikularnih interesa spreman smećem ugroziti toliku vrijednost i budućnost čitavog kraja? Tko će na kraju za to snositi odgovornost? Ovo je krajnji trenutak da zaustavimo provedbu ovog projekta, jer će njegove štetne posljedice plaćati naše iduće generacije.“, zaključio je Dobrović.

Marja Čolak