Škoro i ujedinjena desnica na izborima, podržati će ih jaki „svjetski igrači“?

Jučer smo objavilio vijest da su Škorin Domovinski pokret i Blok za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića položili vijenac žrtvama komunizma u Gračanima te objavili da su postigli koalicijski sporazum. Bila je to samo uvertira u ono što slijedi, a to je ujedinjenje desnice koja će se priključiti ovom sporazumu, tj. koaliciji i tako izaći na parlamentarne izbore.

Ako do toga dođe ova opcija će biti veoma jaka, a ovisno o političkim prilikama (u korist im idu ishitrene ili isprovocirane Milanovićeve izjave i za sada još uvijek Plenkovićevo lutanje), na izborima bi mogli osvojiti između 25-30% glasova pa će tako postati neizostavni čimbenik u sastavljanju nove Vlade.

HDZ i Plenković mogu računati na potporu Europske Unije koju će i dobiti, dok bi Škoru mogli „pritajeno“ podržati najveći svjetski politički igrači država na čijem čelu su također suverenisti. Mislim da ih nije potrebno javno imenovati jer je jasno o kome se radi. Također geopolitička karta svijeta će nakon koronavirusa biti sasvim drgačija, a možda je to i bila svrha svega ovoga što prolazimo zadnjih mjeseci.

Tako će od iznimne važnosti biti Hrvatska koja se nalazi na veoma bitnom strateškom mjestu koje će oni kojima je to potrebno i iskoristiti.

Naravno, sve ovo se može spriječiti samo velikom koalicijom između HDZ-a i SDP-a o kojoj se razmišlja, ali da se ona dogodi na savim drugačiji način tako da se zamažu oči prosječnom biraču.

(R. Tomanić, foto: ilustracija)