Sjednica Europskog parlamenta u Strasbourgu: Zakon o slobodi medija, pakt o azilu i migracijama, događanja na Kosovu

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja će se od 2. do 5. listopada održati u Strasbourgu.

Zakon o slobodi medija: Pojačana zaštita novinara i sloboda medija u EU-u

Kao odgovor na sve veće prijetnje uredničkoj neovisnosti i održivosti medijske industrije, eurozastupnici će u utorak usvojiti svoje stajalište o nacrtu zakona za jačanje neovisnosti medija u EU-u. Parlament želi da europski zakon o slobodi medija obvezuje države članice da osiguraju medijski pluralizam i zaštite neovisnost medija od vladinog, političkog, gospodarskog ili privatnog uplitanja.

Azil i migracije: Zastupnici procjenjuju napredak u pregovorima o reformama

U srijedu će se raspravljati o potrebi za brzim donošenjem sveobuhvatnog europskog pakta o azilu i migracijama, kao i o izazovima u državama članicama. Postizanje smislene solidarnosti i podjele odgovornosti za pravedno upravljanje migracijam prioritet je Europskog parlamenta koji želi dovršiti reformu prije europskih izbora u lipnju 2024.

Rasprava o najnovijem razvoju događaja na Kosovu

Nakon najnovijih sukoba na sjeveru Kosova, zastupnici u Europskom parlamentu u utorak poslijepodne razgovarat će s Komisijom i Vijećem o odnosima Beograda i Prištine. U raspravama održanima u svibnju 2023., eurozastupnica Sunčana Glavak istaknula je da je uzajamno priznanje Kosova i Srbije ključno za osiguravanje njihove europske budućnosti.

Schengenske vize i reforma Schengenskog kodeksa o granicama

Tijekom rasprave s Europskom komisijom u utorak poslijepodne, eurozastupnici će razgovarati o nedavnim optužbama da poljski konzulati u inozemstvu primaju mito u zamjenu za izdavanje schengenskih viza. Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u ponedjeljak će najaviti početak pregovora s Vijećem o reformi Schengenskog kodeksa o granicama, koji ima za cilj smanjiti broj kontrola na unutarnjim granicama EU-a.

Eurozastupnici će ispitivati Komisiju o planovima za osiguranje boljeg interneta za djecu

O planovima za poboljšanje zaštite djece na internetu, povećanje digitalne pismenosti i izazovima s kojima se mlađa populacija susreće na internetu raspravljat će se u četvrtak ujutro. Otvorit će se pitanja o financijskoj podršci telefonskim linijama za pomoć, kampanjama podizanja svijesti i podršci žrtvama, kao i poboljšanju digitalne pismenosti djece, roditelja i odgojitelja.

Zastupnici u Europskom parlamentu glasovat će o boljoj zaštiti radnika od azbesta

Čak 78 posto karcinoma povezanih s radom priznato u državama članicama EU-a povezano je s izlaganjem azbestu. Parlament će usvojiti nove propise kako bi zaštitio radnike EU-a od zdravstvenih rizika povezanih s azbestom i unaprijedio rano otkrivanje azbesta. Rasprava će se održati u ponedjeljak poslijepodne, a zastupnici će glasovati u utorak.

Zastupnici upozoravaju na povećanje troškova života u Europi

Zastupnici će na plenarnom zasjedanju u ponedjeljak raspravljati s Komisijom o tome kako pružiti pomoć najpotrebitijima u kontekstu porasta inflacije i troškova života u EU-u uzrokovanih ruskom agresijom na Ukrajinu. Očekuje se da će zastupnici pozvati na pojačano djelovanje kako bi se pružila potpora organizacijama koje pružaju pomoć i hranu najpotrebitijima u Europi.

Moldavija: Parlament će izglasati da pregovori o pristupanju EU-u trebaju početi

U utorak će se u Europskom parlamentu raspravljati o najnovijim događanjima u Moldaviji, a u četvrtak glasovati o rezoluciji koja ocjenjuje napredak te zemlje prema Europskoj uniji. Nakon vojnog napada Rusije na Ukrajinu, Moldavija je u ožujku 2022. godine podnijela zahtjev za članstvo u EU-u, a u lipnju 2022. godine dobila je status kandidata.

455 milijuna eura pomoći za Tursku, Rumunjsku i Italiju nakon prirodnih katastrofa, usklađivanje pravila za ručnu prtljagu u zrakoplovima, obraćanje češkog predsjednika

Eurozastupnici bi u srijedu trebali odobriti gotovo 455 milijuna eura pomoći iz Europskog fonda solidarnosti EU-a (EUSF) nakon nedavnih prirodnih katastrofa – teške suše u Rumunjskoj, poplava u Italiji i dva velika potresa u Turskoj. U rezoluciji o kojoj će se glasovati u srijedu, zastupnici tvrde da neusklađena pravila i cijene za ručnu prtljagu u zrakoplovima uzrokuju neugodnosti putnicima i žele harmonizaciju na razini EU-a. Predsjednik Češke Republike Petr Pavel obratit će se zastupnicima u Europskom parlamentu u srijedu. (m)