ŠEST PRIZNANJA MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI OD INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE

Međimurska županija među najtransparentnijima, stiglo nam šest priznanja Instituta za javne financije

 

Institut za javne financije objavio je novo istraživanje o transparentnosti – Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2016. – ožujak 2017. te pritom ponovo analizirao i ocijenio transparentnost (otvorenost) lokalnih proračuna kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

a

Rezultati analize predstavljeni su u Kući Europe u Zagrebu na posebnoj svečanosti kojoj su prisustvovali Zdravko Marić, ministar financija, Lovro Kuščević, ministar uprave, Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, Manica Hauptman, ekonomska savjetnica u predstavništvu Europske komisije u RH, Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu za javne financije i Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, kao i mnogi župani, gradonačelnici i načelnici, među kojima i međimurski župan Matija Posavec koji je pritom primio pohvale za činjenicu da sa svojim stručnim službama radi na dodatnom približavanja poslovanja Županije svojim građanima, pritom podiže kompetitivnost i unaprjeđuje vlastitu učinkovitost, postavljajući novi standard transparentnosti.

b

U ovom istraživanju se prikazuju rezultati analize proračunske transparentnosti lokalnih jedinica mjerene brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, s pet ključnih dokumenata: godišnjem izvršenju za 2015., polugodišnjem izvršenju za 2016., te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2017. Međimurskoj županiji dodijeljen je maksimalni broj bodova za transparentnost, pa je tako od mogućih ocjena od 1 do 5, dobila 5 za približavanje svog proračuna građanima, te je samim time u vrhu transparentnosti u zemlji.

c

5 međimurskih gradova i općina primilo nagradu za transparentnost lokalnog proračuna

 

Uz Međimursku županiju, priznanja su zaslužili Grad Prelog te Općine Mala Subotica, Belica, Vratišinec i Dekanovec kao jedne od najtransparentnijih jedinica lokalne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj, te je tim povodom održana konferencija na kojoj su bili prisutni župan Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi i načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić.

d

Međimurski župan je nakon čestitke gradonačelniku i načelnicima na prestižnoj nagradi, istaknuo kako priznanje predstavlja svojevrsnu odgovornost i potrebu za daljnjim ulaganjima u što veću otvorenost lokalnih samouprava. „Ovo priznanje poruka je i svim drugim gradovima i općinama Međimurske županije da nastoje ulagati u transparentnost ne samo lokalnih proračuna, već i drugih podataka, te na taj način povećati efikasnost lokalne vlasti. Internetske stranice Međimurske županije ispunjene su informacijama na kojima se mogu pratiti zbivanja, ali i ulaganje i trošenje javnog novca, jer uvijek nastojimo biti primjer dobre prakse, kako za Međimurje, tako i za cijelu Hrvatsku”, rekao je Posavec.

e

Gradonačelnik Kolarek dodao je kako je upravo otvorenost, odnosno pravovremene i potpune informacije o trošenju proračunskog novca i što bolje približavanje građanima jedan od glavnih ciljeva grada Preloga, te je spomenuto priznanje dokaz zadanog cilja. „Općina Belica primila je nagradu 2015. godine, te se od tada trudimo zadržati kontinuitet i kvalitetno obavljati poslove, stoga je ocjena odličan kojom je ocijenjen naš trud i rad velika nagrada za nas”, rekao je načelnik Taradi na kojeg se nadovezao načelnik Mlinarić istaknuvši da ga je upravo uspjeh Belice potaknuo da i Vratišinec dosegne visoku razinu transparentnosti, u čemu su uspjeli uz dobru organizaciju i timski rad cijele općine.

Važnost svih zaposlenika lokalnih samouprava naglasio je načelnik Škvorc, te istaknuo kako je upravo jedinstveni upravni odjel Općine Mala Subotica zaslužan za ostvareni rezultat. „Mještani mogu u svakom trenutku na jednostavan i brz način dobiti uvid u sve dokumente Općine, te je zapravo cilj približiti naš rad na njima razumljiv i jednostavan način da se mogu brže i aktivnije uključiti u naše djelatnosti i tako doprinijeti razvoju svoga kraja”, dodao je Škvorc.  Dugogodišnje iskustvo i znanje  dokaz su kvalitete Općine Dekanovec, što je zaključio i načelnik Hajdarović te dodao kako će nastojati i do godine zadržati i poboljšati razinu transparentnosti uz nadu da će se povećati broj međimurskih gradova i općina koje će se u budućnosti moći pohvaliti ovom prestižnom nagradom.

Međimurska županija među prvima u projektu „Otvoreni proračun“

 

Valja napomenuti kako se upravo Međimurska županija među prvima uključila u projekt „Otvoreni proračun“ pomoću kojeg se po prvi puta na jednom mjestu prikazuju podaci o proračunu i načinu trošenja sredstava. „To je pravi put i način vraćanja povjerenja građana u politiku i institucije, a to je dužnost svakoga tko radi u javnoj upravi. Takvim radom ujedno želimo potaknuti građane na uključivanje u kreiranje proračuna, kao najvažnijeg akta svake županije“, zaključio je Posavec.

Ako gledamo po transparentnosti međimurskih gradova, tada je Međimurje na 11. mjestu, a po transparentnosti općina na  8. mjestu. Spomenimo kako je prosječna transparentnost proračuna hrvatskih lokalnih jedinica u ovom ciklusu prosječno 3,1, županije su najtransparentnije s prosjekom 4,6, gradovi imaju prosjek 3,7, no općine još uvijek nisu dovoljno transparentne uz prosjek 2,8.

(Jasminka Begić, http://medjimurska-zupanija.hr/)

f