SDP-ov kandidat za međimurskog župana Mario Medved upozorava na stanje u međimurskom turizmu

Mario Medved: Kao budući župan učinit ću sve da Međimurje bude najbolja destinacija za lovni turizam u regiji

Mario Medved, kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske za župana Međimurske županije na nadolazećim lokalnim izborima kojeg je podržalo čak šest stranaka, upozorava kako je krajnje vrijeme da Međimurje postane turistički prepoznatljivo na karti Hrvatske, zahvaljujući revitalizaciji baštine i lovnog turizma po kojem je kraj nekoć bio poznat.

Upozorava kako je Međimurska županija najgora po iznosu ugovorenih sredstava europskih fondova u programskom razdoblju 2017. -2019., kada se povuklo svega 1,9 posto ukupno povučenih sredstava na razini Hrvatske. Ističe kako je  EU fondove trebalo staviti u funkciju projekata koji će poboljšati kvalitetu života Međimuraca i realizaciju projekata od strateškog značenja za cijelu županiju. Zaključio je kako će kao budući međimurski župan sa svojim stručnim timom raditi predano kako bi okrenuli te negativne pokazatelje i postali županija primjer.

Kao neke od koraka u tom smjeru navodi osnivanje županijskog jamstvenog fonda za sufinanciranje EU projekata iz područja turizma, stavljanje EU fondova u funkciju sportskog aerodroma u Pribislavcu te realizaciju Tematskog parka Goričan kao jedan od strateških turističkih projekata na razini cijele Hrvatske. Ističe i nužnost rješavanja vlasništva dvorca Feštetić u Pribislavcu, koje će kao zaštićeno kulturno dobro kandidirati za EU sredstva i staviti u funkciju turizma te revitalizaciju lovnog turizma na koje je nekoć Međimurje bilo ponosno.

Međimurje ima priliku brendirati se kao najbolja destinacija za lovni turizam u regiji, po čemu je nekoć ovaj kraj bio poznat među domaćim ali i stranim turistima. Kako bi u tome uspjeli, potrebna je hitna revizija karti lovišta s digitalnim izmjerom te novi katastar lovišta, kojim bi se jasno odredile šumske i poljoprivredne površine i površine izvan lovišta, koje utječu na broj lovnoproduktivnih površina. To je apsolutni neophodno jer lovci plaćaju lovozakupinu po većim i netočnim površinama“, ističe Mario Medved. Dodaje kako ovaj problem županijska vlast godinama ignorira te da će kao budući župan raditi na brzom utvrđivanju točnih granica i površina lovišta te propisanih matičnih fondova za krupnu i sitnu divljač.

Medved je zadnjih osam godina zamjenik najvećeg grada županije i više od 30 godina vatrogasac na terenu, što mu daje širinu perspektive i odlično iskustvo za upravljanje cijelom županijom. U utrku ide sa sloganom „Međimurje ljubav iskrena i prava“ i uz podršku široke koalicije stranaka – SDP-a, HSS-a, HSU-a, MDS-a, Reformista i Hrvatskih Laburista.

SDP Međimurske županije