SDP Međimurske županije nizom akcija obilježio Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog diljem svijeta, dvadeset i prvu godinu zaredom, prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije. Tema obilježavanja od 2021 – 2023. godine je „Dostupnost zdravstvene zaštite“, a fokus ovogodišnjeg obilježavanja je temeljen na sloganu „Edukacijom do bolje sutrašnjice“. Putem javnozdravstvenih akcija, predavanja, tribina, radijskih i TV emisija, itd. podiže se svijest građana o pandemijskim razmjerima bolesti, koja ne bira spol, rasu, kontinent, a obolijevaju sve mlađe osobe. Prevencijom, ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem početak bolesti, kao i nastup kroničnih razornih komplikacija, mogu se odgoditi, čak i spriječiti. Oko 537 milijuna ljudi u svijetu boluje od šećerne bolesti. Brojke iz dana u dan sve više rastu, bolest predstavlja veliki javnozdravstveni problem.

U Republici Hrvatskoj registrirano je preko 322.000 odraslih osoba sa šećernom bolešću. Oko 40% bolesnika nije otkriveno, tako da je ukupan procijenjeni broj oko 534.000. Ukupni trošak liječenja šećerne bolesti u našoj zemlji čini 19.8% svih rashoda HZZO-a, a čak 88% od toga troši se na liječenje komplikacija. Postoje dva glavna oblika šećerne bolesti: tip 1 i tip 2 (>90% oboljelih). Gestacijski dijabetes nastaje ili se prvi puta uočava tijekom trudnoće. Žene s gestacijskim tipom šećerne bolesti, osobito neliječene, pod povećanim su rizikom od komplikacija u trudnoći i pri porodu. Šećerna bolest je vodeći uzrok sljepoće, amputacije ekstremiteta, srčanožilnih bolesti i zatajenja bubrega. Sjedilački način života, nepravilna prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, prekomjerna tjelesna masa/ debljina najvažniji su etiološki čimbenici tipa 2 šećerne bolesti, uz to dodajmo i genetsku podlogu i stres. U Hrvatskoj odlukom Hrvatskog sabora od ove godine obilježavamo i Hrvatski dan šećerne bolesti, 14. svibnja.

Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije održao je uspješnu javnozdravstvenu akciju u subotu, 12. studenog u Prelogu, uoči Svjetskog dana šećerne bolesti. Brojni građani došli su provjeriti krvni tlak i šećer te porazgovarati i posavjetovati se s našim zdravstvenim djelatnicima.

Hvala svima koji su se odazvali!

Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije