SD priopćenje: Što dobivamo za veliki izvoz obrazovane radne snage?

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Željko Pavić pozvao je u četvrtak premijera i hrvatske zastupnike u europskom parlamentu da pokrenu raspravu o kompenzacijskim mjerama koje bi bogate članice EU trebale davati siromašnijim europskim državama, a koje im stalno izvoze radnu snagu.

„Trenutno u Europi postoji pet područja interesa velikih i moćnih država, a to su: unutarnje tržište, sirovine, energetika, inovacije i financije. Ono što je u Hrvatskoj najkvalitetnije i što iz Hrvatske izlazi prema moćnijim europskim državama je naša mladost, naši mladi obrazovani ljudi. A što mi dobivamo za taj veliki izvoz?“, pita se Pavić.

Objašnjava kako je u proteklih nekoliko godina iz Hrvatske je otišlo gotovo 500 tisuća ljudi, mladih obrazovanih, majstora, inženjera, liječnika itd. i da bez obzira što svake godine nove generacije izlaze s fakulteta Hrvatska je i dalje u deficitu. Ustvrdio je kako demografska strategija koja je donesena nije dobra i ne rješava probleme, naročito u ruralnim dijelovima Hrvatske.

„Moćne EU države dobivaju gotov proizvod, one imaju veći BDP, mi postajemo sve siromašniji, a razlike postaju sve veće i veće. K njima dolaze kvalitetni inženjeri, koji mogu doprinijeti njihovom rastu, a mi, na žalost, te djece više nemamo. Stoga bi bilo pošteno i korektno da te bogatije europske zemlje na neki način kompenziraju, ne samo Hrvatskoj nego i ostalim siromašnijim zemljama. Kako bi i mi mogli pripremiti bolja radna mjesta za naše mlade, osigurati im bolje životne uvjete, dati im povoljnije kredite, prodati im jeftinije stanove i na taj način zadržati ih ili ih ponukati da se vrate u domovinu kako bi svojim radom i inovativnošću radili na rastu našeg BDP-a i pomogli da Hrvatska izraste u jednu bolju, kvalitetniju i bogatiju državu“, zaključio je Pavić.

 

Socijaldemokrati