SD priopćenje s konferencije za medije

Predsjednik gradske organizacije Socijaldemokrata Davor Bernardić sazvao je konferenciju za medije u srijedu ujutro kako bi upozorio na novu aferu gradske uprave.

“Kao što vjerojatno znate, jučer smo poslali poziv za današnji press. Nakon toga, članak o tome kako je propalo 323 milijuna eura za obnovu vodovodne mreže iz europskih fondova, napisao je Jutarnji list. Drago mi je da mediji prate naš rad. Pozivam ih da nastave, jer dobijamo informacije dnevno.” – naglasio je Bernardić.

“O čemu se radi, pompozno najavljivani najveći projekt u povijesti Zagreba, koji pokreće modernizaciju vodoopskrbne mreže i odvodnje u Zagrebu  vrijedan 323 milijuna eura, je propao nesposobnošću gradske vlasti.

Na svojim PR pressicama „hvalite me usta moja“ 2. 4. 2024. Tomislav Promašević je predizborno, pompozno predstavio Projekt Zagreb, za kojeg je sam naveo da je to “…generacijski iskorak unaprjeđenja mreže vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu, i najveći gradski projekt u povijesti Zagreba

Gradsko poduzeće Vodoopskrba i odvodnja (ViO) je Projekt Zagreb 15. ožujka 2024. prijavilo na prioritizacijski poziv Ministarstva gospodarstva radi EU sufinanciranja”. Inače, za projekt je potrebno osigurati 30 posto sredstava od strane same Vodoopskrbe i odvodnje kako bi mogli povući taj novac upravo za proširenje vodoopskrbne mreže posebno u podsljemenskim naseljima i najrjeđe naseljenim područjima kao što je to Brezovica. Rekao je tada da realizacija kreće nakon ove godine i trajati će do 2028.“” – istaknuo je Bernardić.

I dan danas je na stranicama Grada dostupna medijska objava o tome (Projekt Zagreb – najveći projekt u povijesti Grada Zagreba i generacijski iskorak u ulaganje u vodoopskrbu i odvodnju)

 A na stranicama ministarstva (https://mingor.gov.hr/javni-pozivi-i-natjecaji-7371/javni-pozivi-i-natjecaji-ministarstva/otvoreni-javni-pozivi-i-natjecaji/19-1-2024-prioritizacijski-poziv-na-dostavu-projektnih-prijedloga/9570) stvarna istina i transparentni prikaz laži Tomislava Tomaševića.

Naime na stranicama je javno dostupan Privatizacijski poziv za dodjelu sredstava od 9, 1, . 2024. u kojem je navedeno da su Republici Hrvatskoj na raspolaganje nepovratna sredstva za ulaganja u sustave javne odvodnje i javne vodoopskrbe iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. u iznosu 695.003.299,00 EUR, od čega će nešto više od pola biti raspoređeno na već započete projekte iz prethodnog razdoblja (2014. – 2020.) koji se izvode u fazama, a za ulaganja u nove vodno-komunalne projekte preostaje oko 334 miliona EUR bespovratnih sredstava.

“S obzirom na ipak ograničena sredstva, Ministarstvo je trebalo provesti bodovanje za određivanje prioriteta. Sve je javno objavljeno kriteriji bodovanja, kao i nužni uvjeti koje je potrebno zadovoljiti da bi se prijave uopće bodovale. Projekte su mogli prijaviti samo javni isporučitelji vodnih usluga, rok je bio 15. ožujka 2024.

I onda mjesec dana kasnije 15. travnja 2024., nakon provedenog bodovanja ministarstvo objavljuje listu prioriteta sa 15 subjekata za koje je vidljivo koliko je svaki od njih dobio bodova, a među kojima nema Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb. S obzirom da Vodoopskrba i odvodnja Zagreb čak nije niti bodovana, jasno je da prijava nije zadovoljila niti nužne uvjete.” – rekao je Bernardić.

“Prema mojim informacijama iz Vodoopsrbe i odvodnje genijalci iz Možemo nisu ništa napravili već su prijavili stare projekte koji su pripremljeni još za vrijeme Milana Bandića po tadašnjim preduvjetima, a sada su zaboravili napraviti najobičniju promjenu investitora kako bi dokumentacija odgovarala specifikacijama poziva.

I sada od od najavljenih 323 milijuna EUR vrijednog zahvata će se iz EU fondova financirati ravno 0 EUR. I sad nek građani plaćaju obnovu mreže iz povećanja cijene vode. Skandalozno.

Izgubili su sredstva za bazen u Španskom, nisu prijavili bazen u Dubravi, a sad su izgubili novih 323 milijuna eura.

Možda na slijedećoj pressici gradonačelnik opet izmisli neko obrazloženje kako je Milan Bandić/Andrej Plenković/Ivan Turudić/HDZ/ili možda čak Domovinski Pokret kriv što su apsolutno nesposobni pripremiti dokumentaciju i podnijeti prijavu za sredstva iz EU fondova.

Ovo nije izašlo u javnost do danas jer očito i dalje traje koalicija HDZ-a i Možemo! gdje HDZ skriva nesposobnost i sramotu gradske vlasti koja će građane i dalje koštati puste milijune.” – naglasio je predsjednik Socijaldemokrata Zagreb.

“Ali ako ste mislili da je ovo najgore što imam reći na današnjoj konferenciji, u krivu ste. Podsjetit ću Vas da je Tomislav Tomašević išao raskidati ugovor o koncesiji za pročistač otpadnih voda upravo uz argumentaciju da je to potrebno kako bi se dobila ova sredstva iz EU fondova. O tome je javno govorio i to je sadržano u Odluci o raskidu koncesije.

Sjećate se, prema onom sažetku mišljenja odvjetničkog društva Škurla, Durmiš i Spajić i društva Mazars Cinotti savjetovanja će koštati Grad na ime izlazne naknade negdje između 38 i 485 milijun EUR. Ni dana danas nije napravljen izračun te izlazne naknade, a sa srpnjem se taj ugovor raskida i izlaznu naknadu treba platiti najkasnije u listopadu.” – istaknuo je Davor Bernardić.

Prema tome, iza ugla se javlja atomska bomba koja će napraviti krater u gradskom proračunu, zaslugom Tomaševića i njegove ekipe, a za koris kome, to ćemo vidjeti. Pozivam DORH da istraži slučaj.

 

Dakle Grad će trebati platiti očigledno stotine milijuna EUR, da bi raskinuo ugovor o koncesiji, a neće dobiti niti jednog eura iz EU fondova za vodoopskrbu i odvodnju, za što je potrebno 232 milijuna EUR.

“Šteta samo u ova dva slučaja mjeri se stotinama milijuna eura. Nakon 4 godišnjeg mandata ove graske vlasti šteta će se mjeriti u milijardama kuna.

Ja sam mislio da će jučer ili na nekoj od zadnjih pressica oko ovoga Tomašević obavijestiti javnost, no to on očito skriva svoju nesposobnost o javnosti. Na taj način radi i od vas novinara budale, jer ovakve stvari morate saznavati iz posrednih kanala.

Kako ga nije sram držati pressicu jučer na kojoj predstavlja aplikaciju za izračun solarnog potencijala, a o ovakvim stvarima šuti. To su osobe bez srama i morala, lažovčine bez presedana.” – zaključio je Bernardić

Socijaldemokrati