SD priopćenje: Potrebno je preventivno djelovati odmah kako bi spriječili slučajeve nestanka djece

Povodom obilježavanja Dječjeg tjedna saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić ukazala je na problem nestanka djece. Gotovo se svakog dana suočavamo s viješću da se traga za nekim djetetom, a prošli se tjedan tragalo za četvoro djece na istoku Hrvatsku.

„Zastrašujući su podaci da u EU svake dvije minute nestane jedno dijete, a u SAD-u je svakih 40 sekundi jedno dijete oteto ili je nestalo. U Hrvatskoj se trenutno traga za 36-ero djece, a ukoliko se nešto ne poduzme, stanje bi se moglo pogoršati.“ – upozorava.

Slučajevi nestanka djece uvjetovani su različitim životnim okolnostima i događajima te zahtijevaju žurno postupanje stručnjaka iz različitih resora, policije, socijalne skrbi, zdravstva, odgoja i obrazovanja i organizacija civilnog društva. Nestanci su rizični i iznimno opasni događaji čije posljedice  mogu biti neprocjenjivo teške pa i fatalne. U slučaju nestanka djeteta prvi korak je prijavljivanje policiji kako bi se na vrijeme započelo s traganjem.

„Ono što nikako ne pomaže nestaloj djeci jest činjenica da ne postoje objedinjene pisane procedure i ujednačena praksa koja bi osigurala viši stupanj učinkovitosti i hitnosti u postupanju u slučaju nestanka djeteta, kao i postupanje nakon pronalaska nestalog djeteta, kao npr. psiho-socijalna pomoć.“ – rekla je.

Kao rješenje tog problema izrađen je prijedlog Protokola o postupanju u slučaju nestanka djeteta kako bi se jedinstvenim dokumentom uredili načini i rokovi postupanja pojedinih tijela i organizacija te prava i obveze roditelja u procesu pronalaženja nestalog djeteta. No, ovaj Protokol još uvijek nije usvojen na razini države te se postupci u slučaju nestanaka djece i dalje nisu ujednačili na razini RH.

„Tako smo jedna od rijetkih država u Europi koja nema konkretan protokol u ovoj važnoj temi. Nestala djeca nisu samo statistički podaci, oni su ljudi koji su se ne svojom voljom našli u problemima i na svima nama je da im prvenstveno pomognemo da se ne nađu u kategoriji nestalih, a ako se to i dogodi, da institucije naprave sve da se što prije pronađu.“ – ustvrdila je Nikolić.

Važno je i da se što prije implementiraju i dokazani učinkoviti mehanizmi poput Amber Alert sustava, odnosno sustava uzbunjivanja šire javnosti u slučaju nestanka djeteta. Ključan je i transparentan način traganja za djecom koji bi uključivao prikaz svih nužnih informacija koji mogu pomoći u potrazi, a posebno fotografija nestale djece u Nacionalnoj evidenciji nestalnih osoba.

„Prva 24 sata ključna su u potrazi za djecom. Stoga, ovim putem pozivamo sve relevantne dionike za uključivanje i suradnju kako bi prevenirali slučajeve nestanaka i bjegova djece, ali i kako bi svako nestalo dijete pronašlo svoj put kući. Odgovornost je Vlade i nadležnih ministarstava da uvedu ove sustave. Ne smijemo čekati da se i nama dogode scenariji s tragičnim ishodima nego moramo preventivno djelovati odmah.“ – zaključila je Nikolić.

Socijaldemokrati