Saborska zastupnica Martinčević sudjelovala na 143. skupštini Inter-parlamentarne unije u Madridu

Članovi Izaslanstva Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji Ivan Ćelić i Natalija Martinčević sudjelovali su na 143. skupštini IPU-a. Skupština se od 26. do 30. studenoga održana je u Madridu, a domaćin je bio španjolski parlament.

Stotine članova Interparlamentarne unije iz cijelog svijeta sastalo se na najvećem svjetskom skupu parlamentaraca, a glavni fokus i tema skupštine bili su suvremeni izazovi za demokraciju i prevladavanje podjela u društvu te izgradnja zajedništva o čemu je na skupštini donesena i deklaracija.

U njoj se ova najstarija multilateralna međunarodna organizacija na svijetu izjasnila o aktualnim pitanjima današnjice kao što su pad povjerenja u politički sustav, rastuća polarizacija u društvu i širenje dezinformacija putem društvenih mreža.

Hrvatsko izaslanstvo aktivno je sudjelovalo u radu Skupštine i posebno Geopolitičke skupine 12+, najznačajnije grupacije zemalja unutar IPU-a kojoj pripada i Hrvatska.

Zastupnica Martinčević je kao predstavnica hrvatske delegacije u svojstvu promatrača sudjelovala i na inauguracijskom sastanku Parlamentarne mreže Pokreta nesvrstanih (NAM), koji je na inicijativu predsjednika Republike Azerbejdžan, g. Ilhama Aliyeva kao predsjedavajućeg Pokreta nesvrstanih, održan u okviru skupštine.

Tijekom skupštine održan je i radni sastanak s veleposlanicom Republike Hrvatske u Španjolskoj Nives Malenicom, a uz mnoge diplomatske bilateralne sastanke na marginama skupštine hrvatsko izaslanstvo održalo je i sastanak s izaslanstvom Izraela.

Na čelu izraelskog izaslanstva bio je Avi Dichter, bivši izraelski ministar sigurnosti i sadašnji zastupnik i predsjednik Odbora za vanjsku politiku i sigurnost izraelskog parlamenta (Knesset zastupnikom, čiju je kandidaturu za članstvo u Savjetodavnoj skupini za borbu protiv terorizma podržalo hrvatsko izaslanstvo.

Narodna stranka – Reformisti