Saborska zastupnica iz Čakovca Boška Ban Vlahek u Saboru žustro branila boje Međimurja

Saborska zastupnica iz Čakovca, Boška Ban Vlahek, u Saboru se dotaknula problema duga države prema čakovečkoj bolnici. Njezina ‘borba’ nije stala samo na jednom govoru. Glas iz Međimurja i danas se čuo ispred saborske govornice.

Ban Vlahek je svoj slobodni govor, iznošenje stajališta Kluba zastupnika SDP-a, posvetila situaciji u zdravstvu i Županijskoj bolnici Čakovec. Pozvala je na jednakomjernost u zdravstvu.

Zastupnica iz Čakovca smatra da se nalazimo u situaciji u kojoj svatko od nas mora dati svoj doprinos u analizi stanja i predlaganju rješenja. Temelj za to upravo je stanje u kraju iz kojeg dolazi i birače koje zastupa. Stanje u Međimurju.

Još je jednom istaknula da dostupnost zdravstvene zaštite mora biti jednakomjerna.

– Nema jednakih i jednakijih. Nema sjevera i juga Hrvatske. Nema vaših i naših. Svi građani su jednakovrijedni i svima se pruža zdravstvena skrb i jednakomjeran pristup, poručila je Ban Vlahek s govornice.

No, nažalost, u svom govoru istaknula je da neke bolnice za istu količinu usluge imaju desetke milijuna kuna manje prihode.

– Tijekom 2020. Vlada je odlučila isplatiti 1,2 milijarde kuna zdravstvenom sustavu kako bi podmirila dugove prema veledrogerijama. Netko je od tog iznosa dobio više stotina milijuna, a netko ni lipe. Ako je kriterij da se plati onima koji su samo gomilali dugove, znači li to da Vlada nagrađuje neplatiše, a kažnjava one koji koliko toliko ispunjavaju svoje obaveze – pita se Ban Vlahek.

Istaknula je tako i primjer iz Međimurja.

– Da li se situacija u kojoj konkretno Međimurska županija mora posuditi Županijskoj bolnici Čakovec 400.000 kuna da bi bolnica mogla obraditi onkološke bolesnike može smatrati kolapsom hrvatskog zdravstva?

Boška Ban Vlahek Vladi je ponudila i rješenje.

Jasni kriteriji, vidljivi ciljevi, mjerljivi rezultati, kontrola javnih financija i efikasnost jedina su mjera ako želimo uređenu i pravednu državu. S takvim pristupom ćemo i zdravstveni sustav spriječiti od daljnjeg gomilanja dugova.

(rt, foto: Screenshot)