Sabljar-Dračevac o vozačkim dozvolama: Pacijente guramo nadriliječnicima

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora danas održava sjednicu na temu priziva savjesti. Uoči sjednice izjavu daje predsjednica Odbora Renata Sabljar-Dračevac među ostalim i o Zakonu o sigurnosti prometa vezano uz liječnička odobrenja vozačkih dozvola.

“Znate da je Klub socijaldemokrata tražio da zakon ide u treće čitanje, ono nam treba jer su neke stvari problem. Ako kažemo da donosimo zakon koji će se primjenjivati za godinu dana, kakav je to zakon? Zašto ga donosimo”, pitala je Renata Sabljar-Dračevac.

“Zakon je direktno u koliziji sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Imate privilegirani odnos liječnika i pacijenta gdje postoji liječnička tajna koja je zakonom regulirana, to nije nešto proizvoljno. Taj privilegirani odnos ovakvim se zakonom može narušiti.

Slat ćemo pacijente na preventivne preglede, a ovakvim zakonom ih guramo u ruke nadriliječnicima. Kad se zakon donese, liječnik je dužan u dva klika miša douzeti pacijentu vozačku dozvolu. Dosad se to rješavala samo u medicini rada, ovo je druga situacija. Branitelji oboljeli od PTSP-ja zgroženi su ovime, mogu im oduzeti vozačku zbog lijekova koje uzimaju.”

Istaknula je da u zakonu postoje i dobra rješenja, ona vezena uz romobile primjerice.

(izvor N1, https://hr.n1info.com/ ,  foto: N1)