SA 128 POTPISA ZA TITA, NERER ZATRAŽIO SRPAKOVU OSTAVKU!

Mario Nerer vijećnik SDP-a na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće prvo je upitao zašto se sjednica sazvala u subotu, pa konstatirao da je ona mogla biti i u četvrtak ili petak no onda vladajući valjda ne bi imali većinu. Odgovorio mu je predsjednik Zvonko Vrtarić navodeći da većina nije bila upitna nego je procijenio da se u subotu može odazvati više vijećnika.

Nerer se tada obratio gradonačelniku Draženu Srpaku s pitanjem kako on misli i kojim putem promijeniti naziv ulice Josipa Broza Tita? Rekao je da je bio na obljetnici zaustavljanja tenkova gdje je Srpak najavio tu mogućnost. Zato je SDP zajedno s koalicijskim partnerima napravio peticiju koju je potpisalo 128 obitelji koje su se na taj način izjasnile protiv promjene naziva ulice.

„Drago mi je da ste bili na obljetnici, rekao je Srpak, ali mi je žao što tih obljetnica nije bilo kada ste vi obnašali vlast, jer je to onda obilježavao samo HDZ. Ja sam gradonačelnik svih građana i onih koji žele da to ime ostane i onih koji se tome protive. O tome se vodi rasprava već više godina. I vi ste mijenjali naziv te ulice iz Maršala Tita u Josipa Broza Tita i tada vam nisu bili upitni troškovi koje su zbog toga imali građani.

Pošto su tenkovi išli tom ulicom u napad na Sloveniju postoji inicijativa građana da se to ime promijeni. Ovdje je bio i župan Južne Štajerske iz Austrije i pitao me zašto se ulica tako zove jer to u Europskoj uniji nije uobičajeno i postoji direktiva da se simboli totalitarnih društva ne rabe u javnoj uporabi. Potaknuli smo javnu raspravu o tome, a ja vas sada pitam na koji je način ta ulica dobila ime? Referendumom ili peticijom? Ja to ne želim napraviti nametanjem bilo čije volje, pa ni vaše, već putem jedne demokratske procedure jer bez toga u čemu bi bila razlika od onoga prije? Vidjeti ćemo da li postoji volja da se ime te ulice promijeni u ime koje neće izazivati sukobe i prijepore i koje neće nikoga smetati. Stoga je moj prijedlog bio da se ta ulica nazove imenom Republike Hrvatske i to će ime trajati sve dok Republika Hrvatska postoji. Još jedanput napominjem i odgovaram na vaše pitanje da referenduma i peticija nije bilo u ono vrijeme pa toga neće biti ni sada. Odlučiti će se isključivo demokratskim putem.

Nakon ovoga Nerer je replicirao da se ne slaže s ovim odgovorom te naveo da zbog toga traži Srpakovu smjenu ili ostavku! Još je dodao da gradonačelnik vrši podjele na naše i njihove, a sada i na one koji su ili nisu obilježavali obljetnicu zaustavljanja tenkova te na kraju upitao da li će Srpak osobno voziti ljude u Čakovec ili Mursko Središće da promijene sve potrebne  dokumente.

Na kraju, ovaj dijalog zaključio je Srpak s konstatacijom da se narod 21. svibnja izjasnio tko koliko vrijedi.

(rt, foto Tin Tomanić)

IMG_4833