Ruski zastupnik poziva da se napadne Ujedinjeno Kraljevstvo: “Postali su drski!”

Andrej Guruljov, član ruskog parlamenta (Duma) i bivši vojni zapovjednik, pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina na potez koji bi vjerojatno izazvao međunarodni rat. Naime, Guruljov je pozvao Putina da napadne Ujedinjeno Kraljevstvo.

Guruljov je raspravljao o nedavnim tvrdnjama Putina da britanska obavještajna služba stoji iza pokušaja sabotaže u ruskom atomskom postrojenju. Govoreći na Istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku u utorak, Putin je rekao – ne nudeći dokaze – da je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo upute ukrajinskim saboterima kako da oštete objekt.

Ruski je čelnik također upozorio britanskog premijera Rishija Sunaka da bi takvi potezi mogli rezultirati odgovorom, prenosi Newsweek.

No, Guruljov je otišao korak dalje i poručio da bi Rusija trebala napasti Ujedinjeno Kraljevstvo projektilima te je dodao da bi cilj trebao biti britanski premijer Sunak. Budući da NATO propisuje da je napad na jednu zemlju članicu napad na sve članice, ruski napad na Ujedinjeno Kraljevstvo mogao bi se smatrati temeljem za sveopći rat s NATO-om.

Francis Scarr iz BBC Monitoringa objavio je video na kojem Guruljov rasprava s poznatim kremaljskim propagandistom Vladimirom Solovjovom.

“Postali su drski. Kakve razlike ima zna li Sunak ili ne što namjeravaju njegove obavještajne službe? Na kraju krajeva, to su britanske obavještajne službe. A kada danas govorimo o činjenici da Britanci pokušavaju uništiti naše nuklearni reaktor, naš odgovor bi trebao biti potpuno jasan!”, rekao je ruski zastupnik pa dodao:

Drugi Černobil

Guruljov je potrom upozorio da bi napad na ruske nuklearne lokacije mogao rezultirati “drugim Černobilom”.

“Mislim da u Ujedinjenom Kraljevstvu ne postoji cilj s kojim se naše oružane snage ne bi mogle nositi… Što, nemamo li tamo mete?”, dodao je.

Guruljov je nastavio imenovanjem potencijalnih ciljeva u Ujedinjenom Kraljevstvu koje bi Putinova vojska mogla pogoditi, poput podmornica, pomorskih baza i nuklearnih lokacija.

“I Sunak! I on je meta. S obzirom na to da ovdje pokušava izazvati nuklearnu katastrofu, zašto bismo mi bili sramežljivi”, kazao je Guruljov.

(izvor: https://n1info.hr/, foto: Twitter)