Ressler: Politika stihijskih migracija je propala

 

Zastupnik Karlo Ressler, kao član najužeg tima Europske pučke stranke (EPP) za pregovore o Paktu o azilu i migracijama, sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, ususret sjednice Europskog vijeća.

Zastupnik Ressler istaknuo je kako kontinuirani porast ilegalnih prelazaka, uz nepojmljive brojeve uhićenih krijumčara i sve snažnijeg pritiska na Mediteranu, zvoni na uzbunu i ukazuje na alarmantnost situacije na zajedničkoj europskoj granici. Također, zastupnik je naglasio kako Europa još uvijek nema kontrolu, mehanizme i načine za zaustavljanje stvaranja novih migracijskih valova, uz potpuno disfunkcionalan sustav azila uslijed masovnog zloupotrebljavanja.

‘Politika stihijskih migracija je propala. Danas je potpuno jasno da ovakav model ne može biti održiv način upravljanja migracijama. Ohrabrujući korak je prošlotjedni dogovor ministara unutarnjih poslova, kojeg treba pozdraviti. Ključni zakonski prijedlozi o migracijama i azilu, uključujući i Uredbu o upravljanju azilom i migracijama i Uredbu o postupcima azila – presudni su za ravnotežu između odgovornosti i solidarnosti i trebaju pomoći državama na granicama, poput Italije, Grčke i Hrvatske, koje podnose neproporcionalni teret migracija.’, rekao je zastupnik Ressler, uoči službenog posjeta Odbora za građanske slobode i unutarnje poslove (LIBE) najjužnijem talijanskom otoku Lampedusi koji je već godinama prvo europsko odredište za tisuće migranata iz Afrike.

Podsjetimo, prošloga su tjedna ministri unutarnjih poslova usuglasili zajedničku poziciju o dva ključna zakonska prijedloga o migracijama i azilu – Uredbi o upravljanju azilom i migracijama i Uredbi o postupcima azila, ključnog dijela Pakta o migracijama i azilu. Riječ je o pregovaračkoj poziciji, na temelju koje Vijeće pregovara s Europskim parlamentom, a u fokus je stavljena i brza obrada zahtjeva za azilom na vanjskim granicama i povratak osoba koje nemaju pravo na azil u zemlje tranzita ili podrijetla.

Matej Brečić