Ressler: Hrvatska u Schengenu je u interesu cijele Europske unije

Vijeće ministara unutarnjih poslova usvojilo je tekst zaključaka o ispunjavanju potrebnih uvjeta za punu primjenu schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj, čime se Hrvatska približava ispunjenju važnog strateškog cilja – ulasku u Schengen. Usvojeni Zaključci, pod slovenskim predsjedanjem Vijeće Europske unije, navode kako su ispunjeni preduvjeti o donošenju odluke iz članka 4. o pristupanju Hrvatske Schengenskom prostoru, uz naglasak na nastavak dosljednog rada u provedbi schengenske pravne stečevine te povezanih obveza.

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) naglasio je kako je objava Vijeća ministara važan korak u procesu hrvatskog pristupa najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu. “Hrvatska je prošla dugotrajni, temeljiti proces u kojem je Komisija već potvrdila da smo spremni za Schengen. U srpnju je i Parlament Izvješćem o Schengenu potvrdio spremnost Hrvatske te pozdravio uspostavu neovisnog nadzora granične kontrole, pri čemu je bilo ključno usvajanje amandmana kojeg sam inicirao, uz podršku svih hrvatskih i većine ostalih zastupnika”, rekao je Ressler.

Konačna odluka o hrvatskom ulasku u Schengen mogla bi se donijeti za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije u 2022. godini. Također, Vijeće će morati zatražiti i mišljenje Europskog parlamenta. Zastupnik Ressler se osvrnuo i na česte pokušaje politizacije hrvatskog pristupa Schengenskom prostoru. Zbog uspješne politike sprječavanja pokušaja ilegalnih migracija – izvan graničnih prijelaza i bez osobnih dokumenata – Hrvatska je često meta žestokih napada lijevo-zelenih političkih grupa, i u Europskom parlamentu.

„Očekujem da će se napadi na Hrvatsku sada intenzivirati, a takvih je pokušaja već bilo i ovoga tjedna. Tome ćemo i dalje odgovarati argumentirano. Hrvatska policija već sada podiže sigurnost Schengena kroz učinkovitu zaštitu najdulje kopnene granice. Hrvatski građani zaslužuju punu ravnopravnost, dodatni poticaj gospodarskom razvoju i slobodu kretanja bez kilometarskih čekanja na granici, posebice u vrijeme turističke sezone”, zaključio je Ressler.

Matej Brečić

VIDEO: