Ressler: Bez izborne reforme nema funkcionalne Bosne i Hercegovine

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu o stanju u Bosni i Hercegovini. Europski parlament veliki je zagovornik europske perspektive Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja zapadnog Balkana, no žali zbog političke krize kojoj svjedočimo u Bosni i Hercegovini te osuđuje blokadu državnih institucija.

U svom govoru zastupnik Ressler upozorio je kako je krajnje vrijeme da cijela Europa osvijesti koliko su institucionalna kriza i nestabilnost u Bosni i Hercegovini zabrinjavajući i opasni. Također, istaknuo je kako su državne institucije paralizirane, a društvo podijeljeno, uz izborni inženjering koji je onemogućio legitimnu zastupljenost sva tri naroda.

“Glavni generatori nestabilnosti su jasni i međusobno se hrane: separatizam s jedne i unitarizam s druge strane. Radikalni centrifugalni i centripetalni pristupi razaraju temelje mira i suživota. Rješenje mora krenuti od uvažavanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda”, poručio je Ressler.

“Bez izborne reforme neće biti funkcionalne i europske Bosne i Hercegovine. Pola milijuna europskih građana živi u Bosni i Hercegovini. Imamo političku i ljudsku odgovornost osigurati da se njihova prava prestanu grubo kršiti”, zaključio je Ressler.

Matej Brečić

VIDEO: