Republika: Vrijeme je za smjenu izbornika, država novcem građana ugrožava slobodu medija

Tražimo transparentnost financiranja medija i USKOK-ovu reviziju svih natječaja te da do zadnje lipe objavi kako država i njene institucije raspolažu novcem građana i ugrožavaju slobodu medija

Stranka Republika traži ostavku predsjednika HDZ-ove Vlade Andreja Plenkovića jer je vrijeme da konačno preuzme odgovornost za loš izbor suradnika i kriminalne radnje koje su obilježile njegov mandat. Ako ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović odlazi zbog lošeg izbora suradnika, onda je jasno i da je Andrej Plenković trebao otići nakon tridesetak ministara koji su smijenjeni mahom zbog korupcije.

Želimo biti dio uspješne i civilizirane Europe gdje premijeri i ministri znaju što je politička odgovornost, a ne da vođenje države koriste isključivo za privatne svrhe.

Osim što godinama tolerira korupciju svojih suradnika Plenković isto tako godinama kupuje naklonost medija, što je sad jasno potvrđeno posljednjom aferom u kojoj je posebni savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević nudio lokalnoj televiziji zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, tražeći povrat dijela tog javnog novca u svoj džep. Ili stranački?

Ovo nije prva situacija gdje se javnim novcem plaćaju mediji za stranačke i osobne svrhe, stoga tražimo transparentnost financiranja medija te USKOK-ovu reviziju svih natječaja i da se do zadnje lipe objavi kako država, njene institucije i posebice javne tvrtke poput HEP-a raspolažu novcem građana i ugrožavaju slobodu medija i samu demokraciju. Kad bi postojala transparentnost oko financiranja medija ne bi se moglo dogoditi da posebni savjetnik lokalnoj televiziji na ovaj način nudi zakup oglasnog prostora.

Borba protiv korupcije jedna je od glavnih mjera stranke Republika, a to uključuje i potpunu transparentnost trošenja javnog novca, kao i zaštitu i nagrađivanje novinara i zviždača koji javnosti ukazuju na nepravilnosti i korupciju u trošenju javnog novca.

Bez pritiska javnosti i istraživačkih novinara većinu ministarskih smjena predsjednik Vlade Andrej Plenković ne bi ni proveo, stoga je jedna od mjera Republike i uvođenje ranog odbacivanja SLAPP tužbi podnesenih radi sprječavanja objave vijesti/teksta.

(priopćenje)