Rekordan broj sudionika na 9. Poslovnom forumu zemalja srednje i istočne Europe i Kine

U sklopu osmog sastanka šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (16+1), koji se održava u Dubrovniku, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organiziralo je 9. poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Veliki interes za ovaj međunarodni susret gospodarstvenika potvrđuje gotovo 1.000 prijavljenih sudionika iz Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Glavni cilj Poslovnog foruma je jačanje međusobnih odnosa i gospodarske suradnje, s posebnim naglaskom na pružanje prilika tvrtkama kako bi upoznale nove potencijalne partnere i ulagače, predstavile svoje proizvode i usluge, te saznali nešto više o novim trendovima.

Novo poglavlje gospodarske suradnje s Kinom

Na svečanosti otvorenja Poslovnog foruma okupljenima su se obratili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Državnog vijeća NR Kine Nj.E. Li Keqiang i ministar gospodarstva NR Kine Zhong Shan.

Premijer Plenković tom je prilikom naglasio važnost ove inicijative koja donosi nove mogućnosti za sve države i njihova gospodarstva te otvara brojne prilike za mala, srednja i velika poduzeća. „Ekonomija Kine je devet puta veća nego ekonomije svih 16 država srednje i istočne Europe, što pruža sjajne mogućnosti svima nama. Pelješki most koji smo jučer posjetili je jedinstveni simbol ulaska Hrvatske u EU ali i kineske ekonomije koja želi da im to bude ulaz u poslove sa zemljama EU“, rekao je Plenković.

Predsjednik Državnog vijeća NR Kine Nj.E. Li Keqiang najavio je snažnije otvaranje kineskog tržišta čime će se povećati veze s Europom. „Na putu je nova tehnološka revolucija i to je ono što definira naše doba“, naglasio je kineski premijer i nadodao kako Peking želi suradnju i na području obrazovanja te jačanje uvoza, pogotovo poljoprivrednih proizvoda. „Cilj ovog skupa je suradnja. Nadam se da nećemo samo diskutirati i raspravljati, nego se i međusobno konzultirati i surađivati, te donijeti neke konkretne zaključke“, rekao je Li Keqiang.

Ministar Horvat izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da na Poslovnom forumu sudjeluje rekordan broj sudionika. „Svi mi okupljeni danas ovdje potvrđujemo kako je započelo novo poglavlje gospodarske suradnje s Kinom. Ispisujemo ga zajedničkim ciljem – da gradimo i razvijamo gospodarske odnose, strpljivo i s povjerenjem, na dobrobit naših poduzetnika“, rekao je tom prilikom ministar Horvat.

U sklopu svečanosti otvorenja Foruma pokrenuta je i internet stranica Koordinacijskog mehanizma 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je nositelj Hrvatska, a koja predstavlja središnju točku za razmjenu informacija i povezivanje institucija koje se bave malim i srednjim poduzetništvom. Sukladno dokumentu Smjernice iz Budimpešte, usvojenom tijekom sastanka na vrhu predsjednika vlada krajem studenog 2017. u Budimpešti, Republika Hrvatska preuzela je osnivanje Koordinacijskog mehanizma za malo i srednje poduzetništvo, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta preuzelo je nadležnost za Koordinacijski mehanizam.

Inicijativa kao most načinjen od poslovnih prilika s obje strane

Po završetku otvorenja Poslovnog foruma, uslijedila su izlaganja na temu gospodarske suradnje u formatu 16+1, koja su održali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, članica Izvršnog odbora i načelnica za Europu i Euroaziju za  Svjetski ekonomski forum  Martina Larkin, glavni direktor Ureda za razvoj trgovine u Ministarstvu gospodarstva Kine Wu Zhengping i zamjenik gradonačelnika grada Ningboa Li Guanding.

Ministar Horvat iskoristio je tom prilikom naglasiti kako će se kroz specijalizaciju i transformaciju hrvatskog gospodarstva i strukturne promjene u industriji izgraditi inovativno i konkurentno gospodarstvo koje raste stabilnim stopama na održiv način. Također kreiranjem novih industrijskih proizvoda i usluga s većom dodanom vrijednosti, više visokotehnoloških tvrtki i više ulaganja u istraživanje i razvoj prepoznaju se kao zajednički ciljevi ekonomskih politika svih članica Inicijative Kina +16. „Otvoreno je novo poglavlje gospodarske suradnje između Hrvatske, kao i ostalih zemalja srednje i istočne Europe, s Narodnom Republikom Kinom, a ovom inicijativom gradi se ne jedan, već mnogo mostova koji će nam pomoći u boljem iskorištavanju poslovnih prilika koje su pred nama“, zaključio je ministar.

Poduzetnicima prilika za umrežavanje i razvijanje gospodarskih odnosa

U sklopu Poslovnog foruma odvijaju se četiri panel rasprave koje obuhvaćaju teme: Inovacije i industrija kao pokretači rasta, Mogućnosti za kreativne industrije i turizam, Investicije i infrastruktura te Izvoz i e-trgovina. Na panel raspravama ispred Ministarstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta sudjeluju pomoćnik ministra Zvonimir Novak, državna tajnica Nataša Mikuš Žigman i državni tajnik Zdenko Lucić.

Istovremeno s tematskim panelima održavaju se i B2B razgovori te individualni sastanci kineskih i europskih tvrtki na kojima sudjeluje više od 100 kompanija s ciljem umrežavanja, povezivanja i razvijanja gospodarskih odnosa te stvaranja novih poslovnih prilika.