Reagiranje Ministarstva hrvatskih branitelja na izjave saborskog zastupnika Stipe Mlinarića

Poštovani,

u nastavku dostavljamo reagiranje Ministarstva hrvatskih branitelja na današnje izjave saborskog zastupnika Stipe Mlinarića:

Stipo Mlinarić Ćipe prozvao je danas Ministarstvo hrvatskih branitelja koje je povećalo invalidnine hrvatskim ratnim vojnim invalidima nakon 23 godine, navodeći kako su invalidnine premalo povećane.

Ministarstvo hrvatskih branitelja odbacuje ovakva populistička, neosnovana i isključivo politički motivirana prozivanja onih koji svakodnevno unaprjeđuju prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Za razliku od Mlinarića i političkih aktivista iz Domovinskog pokreta, hrvatski branitelji koji nisu politički destruktivni imaju pozitivan stav jer prava hrvatskih branitelja nikada nisu rasla kao posljednjih godina.

Mlinarić je prije svog političkog angažmana mirno promatrao kako se degradira hrvatske branitelje, kako im se ukidaju prava, smanjuju i razdvajaju mirovine te nije imao potrebu galamiti, čak ni podržati hrvatske branitelje u nastojanjima da im se ne smanjuju prava.

I dok je on tako hibernirao, ranije Vlade su u dva navrata smanjile mirovine hrvatskim braniteljima, 2010. i 2014. godine. Ova je Vlada pokazala i dokazala svoj odnos prema hrvatskim braniteljima tako što je još 2017. donijela Odluku kojom se prestaje primjenjivati smanjenje mirovina iz 2014. godine, a od siječnja ove godine u potpunosti je Zakonom ukinuto smanjenje mirovina od 10% iz 2010. godine, čime su poništena sva smanjenja mirovina hrvatskim braniteljima.

Također, u kolovozu prošle godine došlo je do povijesno najveće indeksacije svih mirovina, čime su povećane i mirovine hrvatskim braniteljima.

Sada, politički probuđen i motiviran, Mlinarić proziva Vladu koja je povećala invalidnine hrvatskim ratnim vojnim invalidima i obvezala se svake godine donositi novu Odluku o osnovici, na način da osnovica ne može biti manja od prethodne čime se jamči sigurnost materijalnih prava.

Ova Vlada je dokazala da ne ukida prava hrvatskim braniteljima nego itekako vodi računa o njima i kroz pakete mjera za zaštitu od rasta cijena, kojima je bilo obuhvaćeno više od 64 tisuće hrvatskih branitelja u svakom paketu, ukupne vrijednosti veće od 33 milijuna eura. Također, za oko 26 tisuća socijalno najranjivijih hrvatskih branitelja isplaćeno je ukupno 8 milijuna eura kroz 4. i 5. paket.

Dakle, dok Mlinarić neosnovano galami, Vlada radi i unaprjeđuje prava hrvatskih branitelja, ma koliko on htio prikazati suprotno. S obzirom na izostanak ijednog suvislog prijedloga u vezi statusa hrvatskih branitelja, nije jasno kako Mlinarić zamišlja sustavnu skrb o hrvatskim braniteljima i kakav je program njegove stranke. Možda ga uspije napisati uz pomoć svojih političkih mentora koji su ranije ukidali prava hrvatskim braniteljima.

Poručujemo novopečenom stručnjaku za braniteljska prava da se ne služi populističkim metodama i da jasno odredi svoje stavove o aktualnim temama, poput izbora glavnog državnog odvjetnika, pomoći Ukrajini ili prosvjeda takozvane lijevo-liberalne oporbe, jer vidimo da se njegovi stavovi, kao i kriteriji okreću sukladno političkim potrebama i prosidbenim koalicijskim aktivnostima njegove stranke.

Ministarstvo hrvatskih branitelja