RAZGOVOR S DRAŽENOM SRPAKOM – OTVARA SE GRADSKA KNJIŽNICA, A ZADNJA FAZA OBNOVE CZK U 2017.

U 2017. godini kreće zadnja faza obnove Centra za kulturu Mursko Središće.

 

U petak 02.12.2016.godine otvara se obnovljena i puno veća Gradska knjižnica. Pitali smo gradonačelnika Dražena Srpaka što je sve do sada učinjeno na adaptaciji Centra za kulturu?

05

Centar za kulturu Mursko Središće od prioritetne je važnosti za Grad Mursko Središće, za građane i za daljnji razvoj kulture u Gradu. Zbog toga želimo početkom iduće godine krenuti sa zadnjom fazom obnove Centra za kulturu, kako bismo se nakon 13 godina vratili u te prostore, kako bi i božićne školske predstave bile ponovo tamo gdje im je mjesto. Kako bismo mogli dovesti kazalište u Grad, imati glazbene večeri…

Uz financijsku pomoć Ministarstva kulture odrađene su I. i II. faza adaptacije centra, i to; obavljeni su krovopokrivačko – limarski radovi, tesarski radovi, radovi na gromobranskim instalacijama, fasaderski radovi na jugozapadnom, jugoistočnom, te dijelu sjevernozapadnog i sjeveroistočnog pročelja zgrade, zamijenjena je vanjska stolarija. Fasaderske radove obavljala je tvrtka Bogdan pigment d.o.o. iz Hlapičine, limeni pokrov je nabavljeni od tvrtke SVAM – LIM d.o.o. iz Čakovca, dok je tvrtka „Tekeli – projekt inženjering“ d.o.o. iz Murskog Središća odradila krovopokrivačko – limarske i tesarske radove.

01

Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Čakovec dana 22. srpnja 2015. godine izdaje Građevinsku dozvolu investitoru Gradu Mursko Središće za rekonstrukciju građevine (dogradnja i nadogradnja) javne i društvene namjene 3. skupine. Provedena je Javna nabava, odabrani izvođač radova i sklopljen ugovor sa izvođačem, te se za početak radova čeka izvršnost Građevinske dozvole. Međutim, dana 12. kolovoza 2015.g. Grad Mursko Središće od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša prima Obavijest o žalbi protiv Građevinske dozvole od stranke u postupku. Žalba je  prvom stupnju od strane nadležnog odjela odbačena, te proslijeđena u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Upravu za dozvole državnog značaja. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dana 28. rujna 2015. godine donosi rješenje o odbijanju žalbe.

Pobijanom građevinskom dozvolom dozvoljava se Gradu Mursko Središće rekonstrukcija građevine javne i društvene namjene (dogradnja i nadogradnja), a sve u skladu s glavnim projektom.

Pregledom spisa predmeta i pobijane građevinske dozvole utvrđeno je da je ista pravilna i na zakonu osnovna, te se pristupilo III. fazi rekonstrukcije/adaptacije zgrade Centra za kulturu. III. fazom rekonstruirani je prizemi dio zgrade na sjeverozapadnoj strani; rušenje postojećeg prizmenog dijela, te gradnja novog i dogradnja gornje etaže, gdje se nalaze prostorije za udruge s područja grada, dograđeni natkriveni trijem i vanjske stube sa ogradom za gornju etažu. III. fazom završeni su fasaderski radovi na sjeverozapadnom i sjeveroistočnom pročelju zgrade stolarski radovi, keramičarski radovi, te postavljanje vanjske stolarije.

III. fazom završeno je vanjsko uređenje Centra za kulturu, što podrazumijeva: uređenje vanjskih površina kao pješački prostor sa zelenilom, hortikulturno uređenje i asfaltiranje pristupne ceste do zgrade i parkirališta. Izvođači radovi III. faze; KULIĆ – INVEST d.o.o. iz Vinkovci i TEAM Građenje d.o.o. iz Čakovca.

02

U tijeku predpoljednja faza rekonstrukcije/adaptacije koja obuhvaća proširenje i adaptacija knjižnice i čitaonice Grada Mursko Središće na dio ulaznog prostora postojećej kina, uklanjanje unutarnjih stuba i izvođenje stropne ploče između prizemlja i kata. Višenamjenski prostor izvodi se unutar kino dvorane u prizemlju, a biti će povezani sa knjižnicom hodnikom višenamjenke dvorane . Višenamjenski prostor koristiti će se za manja kulturno-zabavna događanja. Postojeći prizemni dio (uz zapadno krilo) se adaptira i izvode nove sanitarije i garderoba. U sklopu navedene faze izvršiti će se djelomična rekonstrukcija instalacija. Izvođač radova „Tekeli projekt inženjering“ d.o.o. iz Murskog Središća.

03

Što još treba učiniti da bi se kulturni drušveni život vratio u Grad tj. bivše kino Rudar, a sadašnji Centar za kulturu?

 

Posljednja, V. faza adaptacije obuhvaća građevinsko – obrtničke radove i opremanje interijera zgrade; uređenje izvođačke graderobe i preprostora, uređenje gledališta i pozornice, termoteničke instalacije, elektroinstalacije, vatrodojava, uređenje okoliša ispred istočnog i sjevernog dijela zgrade. Posljednjom fazom adaptacije završava kompletno uređenje zgrade Centra za kulturu, te zgrada Centra za kulturu dobiva punu funkciju i uporabnu dozvolu.

Prema projetantskoj procjeni vrijednost investicije/radova iznosi 3.442.796,05 kn. V. faza adaptacije aplicirana je u Ministarstvo kulture, temeljem Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za programe izgradnje, održavanje i opremanje ustanova kulture (investicijske potpore) u 2017. godini.

04

Očekivani rezultati projekta su da Centar za kulturu bude središnja institucija kulturnih, obrazovnih i umjetničkih programa, te mjesto susreta i koordinacije najrazličitijih kulturnih inicijativa na području Grada Mursko Središće.

Centar za kulturu se je od oronule zgrade koja nikako nije služila na čast takvim izgledom jer se nalazi u centru Grada, a i na ulasku u Republiku Hrvatsku, pretvorio u reprezentativni gradski objekat. A kako će zapravo izgledati iznutra?

 

Da, istina je, izgledom zgrade i eksterijera dobili smo zaista ukras centra Grada. Isto tako kod projektiranja unutrašnjosti vodilo se računa o tome da interijer bude onakav kakav zapravo Centar za kulturu zaslužuje. To se već očituje i u dosadašnjoj obnovi gdje je Gradska knjižnica dobila sasvim novi sjaj, gdje je uređena moderna multimedijska dvorana i nove sanitarije kvalitetnog i modernog dizajna. Isto tako će biti i sa nastavkom uređenja interijera gdje ćemo dobiti potpuno nove elektroinstalacije, akustiku, grijanje i hlađenje, pozornicu sa automatskim zastorima, gardarobe za izvođače, nove zidne i podne obloge, spušteni strop i udobne stolice.

 Hoće li biti dobra preglednost iz gledališta prema pozornici?

 

Naravno da hoće, sama sjedala će biti udobna i kvalitetna, montirana tako da se sjedala u redu iza, postavljaju tako da budu između sjedala u redu ispred, a na balkonu je ionako kosi pod. Naravno da se kod projektiranja razmišljalo da se po mogućnosti i u parteru postavi kosina. Naknadno je utvrđeno da mala kosina zapravo već i sada postoji a rekonstrukcija kojom bi se dobila „kazališna“ kosina donijela bi zapravo niz tehničkih i financijskih zapreka. U slučaju izvođenja nove stepenaste konstrukcije za sjedeća mjesta bilo bi potrebno izvesti nove temelje i novu armirano-betonsku konstrukciju za predmetna sjedeća mjesta, što paralelno uključuje i rekonstrukciju tj. rušenje kompletne postojeće podne konstrukcije a koja je u potpuno ispravnom stanju sa parketom debelim 20 mm. Izgubilo bi se oko 40 sjedećih mjesta, jedna vanjska vrata sa ulične strane morala bi se zatvoriti a bočno duž rubova sa otvorene stepenaste konstrukcije bilo bi potrebno izvesti zaštitnu ogradu po cijeloj dužini. Samo izvođenje stepenaste konstrukcije u već zatvorenom prostoru je tehničko dosta zahtjevno s time da je u tom slučaju potrebno dodatno izraditi statički proračun kompletne predmetne konstrukcije, što uz samo izvođenje i dodatne radove znatno poskupljuje cjelokupnu investiciju. Promjena projekta iziskivala bi i izmjenu građevinske dozvole a znamo kako smo teško do nje došli. (m)

centar-za-kulturu-ms