Razgovor s Anonymousima: Kako hakeri sabotiraju Putina?

Hakerska skupina Anonymous od početka rata “bombardira” Rusiju kibernetičkim napadima te su protiv Vladimira Putina proglasili kibernetički rat kojim mu se žele osvetiti za invaziju na Ukrajinu.

Nekoliko članova ove skupine za BBC je otkrilo svoje motive, taktike i planove. Od svih kibernetičkih napada od početka ruske invazije, najviše se ističe onaj na ruske televizijske kanale.

Taj napad snimljen je, a na snimci se vidi kako je uobičajeni program zamijenjen snimkama detonacija bombi u Ukrajini i vojnicima koji govore o hororima koji se tamo događaju.

Spomenuti video počeo je kružiti 26. veljače, a podijelili su ga i Anonymousi na svojim profilima na društveni mrežama. Ubrzo je video prikupio milijune pregleda.

Ovaj napad ima sva obilježja tipičnog napada Anonymousa, dramatičan je, ima snažan odjek i lako ga je dijeliti diljem interneta. Također, bilo ga je teško provjeriti i potvrditi da je autentičan.

“Intenzivirat ćemo napade”

Manja skupina Anonymous hakera preuzela je odgovornost za taj napad te su rekli kako su standardni program prekinuli na 12 minuta.

Prva osoba koja je spomenuti video objavila, potvrdila je da je video autentičan. Eliza živi u SAD-u, ali otac joj je Rus i nazvao ju je kada mu je prekinut program. “Nazvao me i rekao: ‘O Bože, prikazuju istinu’”. Rekla sam mu da snimi sve i objavila sam snimku na društvenim mrežama. Njegov prijatelj također je potvrdio da je program prekinut.

Hakeri su svoje postupke opravdali time što u Ukrajini stradavaju nedužni civili. “Intenzivirat ćemo napade na Kremlj ako se ponovno ne uspostavi mir u Ukrajini”, rekli su.

Anonymousi su također rekli da su srušili stranice Vlade, ukrali povjerljive podatke, ali Lisa Forte, partnerica u tvrtki Red Goat, koja se bavi kibernetičkom sigurnošću, rekla je da su napadi dosad bili prilično bazični.

Hakeri su većinom koristili DDoS napade, gdje se serveri preopterećuju brojnim zahtjevima. Oni su relativno jednostavni za izvođenje i samo nakratko ruše stranice.

“Ipak, hakiranje državnog TV programa je prilično kreativno”, kaže i Forte i dodaje: “Vjerujem da je i prilično teško za izvesti”.

Anonymousi su također hakirali ruske stranice te su sadržaj na njima zamijenili svojim. Dosad su napadi uzrokovali nemir i sramoćenje, ali stručnjaci su sve zabrinutiji zbog eksplozije hakerskog aktivizma. Boje se da bi netko od hakera mogao slučajno isključiti bolnički sustav ili komunikacijske kanale.

“Nikada nisam vidjela ovako nešto. Ovi napadi sa sobom nose rizike, mogli bi dovesti do eskalacije ili bi netko mogao nanijeti štetu za sustave koji su ključni za svakodnevni život civila”.

“Spreman sam uzeti i pušku u ruke za Ukrajinu”

Anonymousi ovako aktivni nisu bili godinama. Roman, ukrajinski tehnološki poduzetnik, koji vodi grupu hakera koji se zovu “Stand for Ukraine”, prije invazije nije imao nikakve veze s Anonymousima, ali sada je za BBC rekao kako su hakirali stranicu ruske novinske agencije Tass te su sadržaj na njoj zamijenili posterom protiv Putina koji je na sebi imao i logo Anonymousa.

Roman radi iz svog stana u Kijevu, koordinira svojim timom dok stvaraju nove stranice, aplikacije za Android i botove na Telegramu kako bi pomogli u ukrajinskoj obrani.

“Spreman sam uzeti pušku u ruke za Ukrajinu, ali trenutno su moje vještine korisnije za računalom. Ovdje sam, u svojem domu, sa svoja dva laptopa, koordiniram IT otpor”, rekao je.

Dodao je i kako je njegova grupa pod kontrolom imala i rusku službu za karte za vlakove i to nekoliko sati, ali BBC to nije uspuio potvrditi. Svoja djela opravdava: “Ove stvari su pogrešne i ilegalne dok god se ne pojavi prijetnja za tvoju obitelj”.

Rusima šalju poruke s istinom o ratu u Ukrajini

Druga grupa koja se udružila s Anonymousima je i poljski hakerski tim koji se zove “Squad 303”.

“Radimo s Anonymousom stalno i sada se smatram dijelom te skupine”, kaže jedan član poljske grupe koji koristi ime Jan Zumbach, ono koje je nosio jedan pilot u Drugom svjetskom ratu. Njegov kolega, pak, rekao je kako je danju na barikadama, a noću hakira.

Squad 303 napravio je internetsku stranicu preko koje civili mogu slati poruke na nasumične ruske brojeve. U tim porukama mogu napisati istinu o onome što se događa u Ukrajini. Kažu kako su dosad odaslali preko 20 milijuna SMS-ova i WhatsApp poruka.

Dvije Anonymous grupe s kojima je BBC razgovarao potvrdile su da je to možda najveća i najutjecajnija stvar koju su hakeri dosad napravili za Ukrajinu.

Spomenuti haker, “Jan Zumbach” svoja djela opravdava ovim riječima: “Nismo ukrali niti objavili nečije privatne podatke, samo smo pokušali razgovarati s Rusima. Cilj nam je pobijediti u informacijskom ratu”. Dodao je i kako sljedećih dana planiraju još jednu veliku hakersku akciju.

(izvor: N1, https://hr.n1info.com/, foto: ilustracija)