Rast cijene energenata – traži se jednakopravni tretman javnih i privatnih pružatelja zdravstvenih usluga

Rast cijene energenata ponovo potencira temu odnosa države prema privatnim zdravstvenim ustanovama

Traži se jednakopravni tretman javnih i privatnih pružatelja zdravstvenih usluga i korektan odnos države prema onima koji zdravstveni sustav čine održivim i efikasnijim, a zdravstvene ishode uspješnijima

Potaknuta rastom cijene energenata koji izravno utječe na porast troškova svih hrvatskih institucija, poduzetnika i pojedinaca, Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu (HUPUZ), svjesna važnosti uloge svojih članova u cjelokupnom zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske obvezna je reagirati na aktualnu situaciju vezano uz najavljeno povećanje cijena  energenata.

Naime, ovih je dana najavljeno da će s ciljem pronalaska potrebnog rješenja, država subvencionirati javni sektor, a što svakako uključuje javni zdravstveni sektor, dok o privatnom zdravstvenom sektoru za sad nema ni spomena.

Važnost privatnog zdravstvenog sektora u hrvatskom zdravstvu potvrđuju sve postojeće suradnje i ugovori zahvaljujući kojima se uspio rasteretiti javni zdravstveni sustav, a hrvatskim pacijentima omogućiti brže pretrage na vrhunskim uređajima, posebice onim onkološkim, kod kojih mjeseci čekanja zbog nemogućnosti pružanja usluge u javnom zdravstvenom sektoru, mogu imati koban ishod.

„Svi zajedno, i javni i privatni zdravstveni sustav, ujedinjeni smo u pronalasku najboljeg ishoda za svakog pacijenta, na što vrlo jednostavno obvezuje i sama liječnička profesija. Stoga podsjećamo Ministarstvo zdravstva da prilikom kreiranja budućih politika vezanih uz rast cijene energenata ne izostavi privatan zdravstveni sektor koji dobar dio održivosti hrvatskog zdravstvenog sustava ponosno nosi na svojim leđima. Svima zajedno cilj nam je u budućnosti imati održiv zdravstveni sustav u kojem će, korištenjem prednosti privatnog i javnog sektora, našim pacijentima biti osigurani najbolji ishodi“,  istakli su iz Hrvatske udruge poduzetnika u zdravstvu.

Nataša Cesarec Salopek