Radić: Hrvatska propada i nestaje, a mi samo gledamo tko je najmanje kriv!

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić i član predsjedništva DP-a te potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba Igor Peternel danas su na konferenciji za medije komentirali vijest kako će Hrvatska ostati bez sredstava za obnovu nakon potresa te podatke objavljene u popisu stanovništva.

Peternel: Država je zakazala – gradska infrastruktura mogla se popraviti sredstvima iz Europskih fondova!

Peternel je uvodno poručio kako su Zagrebu odobrena sredstava iz Fonda solidarnosti za zagrebački potres u iznosu od 5,1 milijardi kuna dok je isplaćeno tek oko 2,3 posto, a obnovilo se nije, tvrdi Peternel, ništa.

“Na kraju se nije dogodilo ništa, obnovilo se nije ništa, propustili smo ogromnu priliku. Znate i sami da je Grad Zagreb i bez potresa u potpunosti infrastrukturno devastiran. Svaki tjedan čujemo u novoj gradskoj četvrti da dolazi do pucanja cijevi i do poplava. Puno toga se moglo riješiti ovim kompletnim zahvatima koji bi išli iz EU fondova, međutim kao što vidimo nije se dogodilo ništa i neće se u dogledno vrijeme ništa niti dogoditi”, izjavio je Peternel.

Dodao je kako isto vrijedi za Petrinju i Banovinu gdje obnova također stoji te da su neke udruge uspjele obnoviti par kuća, ali država nije uspjela ništa.

“Kad je potres bio nisu reagirali. Prvih par dana su Domovinski pokret, Crveni križ i još neki drugi praktično sami pomagali i dijelili humanitarnu pomoć i hranu. Vlada je kasno reagirala, o tome ste i vi sami izvještavali, tako da sve skupa ovo možemo zaokružiti u priču potpunog kaosa, potpune nesposobnosti Vlade da se uhvati u koštac s tim problemima”, poručio je Peternel.

Radić: Kad imate mjerljive stvari onda se vide i mjerljivi rezultati

Radić se osvrnuo na jučerašnju vijest kako rok za dobivanje potpore od 5,1 milijarde kuna nije produžen te je komentirao oprečne reakcije ministra Horvata i ministrice Obuljen Koržinek prema kojima nikada nije niti bilo najava o produljenju roka dok je, podsjeća Radić, premijer Plenković 27. prosinca 2021. godine dao izjavu u kojoj je javno obećao kako će osobno kontaktirati Ursulu von der Leyen uz obećanje kako će rok biti produžen zbog ‘specifičnih okolnosti’.

“To vam je kao kad imate malo dijete s flomasterom i išaran zid i onda uđete u sobu i pitate dijete je li ono išaralo zid, a dijete kaže da nije. To je djetinjasti način komunikacije i djetinjasti način ponašanja prema tako velikim stvarima”, jasan je bio Radić.

Radić je podsjetio kako je Domovinski pokret i ranije upozoravao kako je taj Zakon o obnovi nakon potresa trebalo napraviti po uzoru na Lex specialis, ali i na ostale nelogičnosti poput konzervatorskih uvjeta koji su, tvrdi Radić, neprimjereni.

“Imate europske upute koje kažu na koji način uopće dimnjaci mogu biti na zgradama, a konzervatori to ne daju. Trebalo je skratiti rokove nabave, odgovorno tvrdim da ti novci neće biti isplaćeni. Bit će isplaćen jedan dio, ovaj drugi dio će propasti. Kad imate mjerljive stvari, onda se vide i mjerljivi rezultati. Međutim, jasno je kao dan da na taj način to nije moglo biti, niti će biti”, poručio je Radić.

Rezultat svih tih afera jest propast i nestajanje Hrvatske!

Radić se osvrnuo na aktualni popis stanovništva; naime 2011. godine Hrvatska je imala 4.281 milijuna stanovnika dok po novom popisu ima samo 3.888 milijuna stanovnika, a 1991. godine imala je 4.780 milijuna stanovnika što je, ističe Radić, pad od gotovo 900 tisuća stanovnika u periodu od rata do danas.

“Kad se vratimo na popis iz 1948. koji je gotovo identičan kao ovaj sadašnji popis, a on glasi 3.756 milijuna, možemo vidjeti koje županije su imale pad, a koje rast. To da Zagreb nije imao pad to su tzv. unutarnje migracije, a pad imaju županije i gradovi koji su rubni i tu se vidi da ne postoji nikakva politika”, kazao je zamjenik predsjednika DP-a te dodao:

“Sve te stvari koje se nama događaju od tih svih afera, ‘JANAF’, ‘Krš-Pađene’, ‘HNB’, rezultiraju propašću Hrvatske. Hrvatska propada i nestaje, a mi samo gledamo tko je najmanje kriv! Kad netko vlada državom ovih deset godina, a znamo koje dvije stranke su vladale Hrvatskom, trebale bi isto tako podnijeti račun”, zaključio je Radić.

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta