Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter: Uvođenje Covid potvrda ne smije dovesti do diskriminacije i povrede prava građana

Prošli tjedan su na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera najavljene nove mjere nakon što je Hrvatska u petak zabilježila rekordan broj novozaraženih (6932) otkad je proglašena epidemija. “EU potvrda će se uvesti za državne i javne službe, prilikom obavljanja poslova koji se neće ograničavati, donest ćemo nove odluke. Uvodimo obvezu Covid potvrde. Kao što je to u zdravstvenom i socijalnom sustavu, uvest će se za sve državne i lokalne službenike te zaposlenike trgovačkih društava u osnivanju RH i jedinica lokalne samouprava”, rekao je šef Stožera Davor Božinović.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da će uvođenje Covid potvrda u školama i obrazovnim institucijama krenuti u utorak, 16. studenoga, a za roditelje koji će dolaziti u škole na informacije ili u vrtić bez Covid potvrede lili testa moguće je zadržavanje oko 15 minuta u prostoriji. Zanimalo nas je koliko će obvezne Covid potvrde ograničiti ravnopravni pristup sudovima, FINA-i i pošti dijelu građana? Što će se događati s ročištima ako stranke nemaju Covid potvrde? Kako će umirovljenici do svojih mirovina ako se ne služe bankomatom i nemaju potvrde? Za odgovore na ova pitanja zamolili smo pučku pravobraniteljicu Tenu Šimonović Einwalter.

“Situacije za koje pitate samo su neki od primjera gdje je za ostvarenje određenog prava potrebno fizički doći u prostorije tijela koja im ta prava osiguravaju, za što će, prema najavama, biti potrebna Covid potvrda. Ali uvjetovanje pristupa koji građani imaju sudovima, pošti, centrima za socijalnu skrb, FINA-i ili bilo kojoj drugoj instituciji ili ustanovi ne smije dovesti do uskrate prava.

Ova mjera je reakcija na trenutnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj, odnosno sprečavanja daljnjeg rasta oboljelih i umrlih, kao i preopterećenosti zdravstvenog sustava, u kojem je sve veći broj oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb. No, Odluka kojom će se ova mjera uvesti još uvijek nije objavljena, niti su poznati detalji njezine primjene pa, s obzirom da nas od toga dijeli svega nekoliko dana, a s obzirom na potrebu organizacije rada onih koji bi je trebali provoditi i prava njihovih zaposlenika te osobito potrebe i prava  građana, uistinu zabrinjava nedostatak informacija”, rekla je ppučka pravobraniteljica Šimonović Einwalter.

“Zato je izuzetno važno da Odluka bude čim prije objavljena, kao i da se tijelima koja Odluku trebaju provoditi daju potpune i jasne upute o tome kako da to čine”, dodala je.

Istaknula je kako je najava ove mjere povećala interes građana za cijepljenjem.

“To je i dio preporuka koje smo dali Vladi Republike Hrvatske i Stožeru civilne zaštite, kao i da je važno osigurati još veće kapacitete te brzo i jednostavno cijepljenje. Naime, kako je najava ove mjere povećala interes građana za cijepljenjem, potrebno je na njega i brže i bolje odgovoriti, s obzirom da svjedočimo velikim redovima čekanja. Međutim, ti građani neće moći dobiti Covid potvrdu odmah nakon primanja cjepiva, pa će se u narednom razdoblju trebati testirati. Zato je potrebno osigurati široko dostupnu mogućnost testiranja, kao i pojasniti građanima na koji način mogu ostvariti svoja prava pred tijelima javne vlasti dok ne ostvare uvjete za dobivanje potvrda”.

Besplatno testiranje za najsiromašnije građane

Šimonović Einwalter istaknula je kako u minimalno u prijelaznom periodu, mora biti osigurano besplatno testiranje za najsiromašnije građane, kao i za one koji zbog narušenog zdravstvenog stanja ne mogu primiti cjepivo, jer posljedica ove Odluke ne smiju biti da najranjiviji ne mogu ostvariti nužne usluge zato što nemaju sredstava za testiranje, što može dovesti do diskriminacije i povrede njihovih prava.

“I ranije smo se obraćali Vladi i Stožeru, naglašavajući kako je potrebno da sve odluke budu razmjerne i prikladne za ostvarenje njihovog cilja, a to je zaštita zdravlja i sprječavanje širenja bolesti.

To smo napravili i povodom najave ove mjere, uz konkretne preporuke s obzirom na trenutnu situaciju i brzo nadolazeći 15. studenog”, zaključila je pravobraniteljica za Direktno.

(izvor: DIREKTNO.hr, https://direktno.hr/, foto: Screenshot)