PRVO GA HVALE PA OPTUŽUJU Prozirnim pamfletom, grupa građana želi da Posavec odustane od izborne utrke!

Muralist je u posjedu takozvanog pisma grupe građana upućenog Matiji Posavcu koji su ga potpisali kao „tvoji vjerni Međimurci“, a u stvari prozirnog političkog pamfleta kojemu je cilj nagovoriti Matiju da odustane od izbora.

Kako su izbori za međimurskog župana za tjedan dana, a raspoloženje Međimuraca dvotrećinsko, ovo je zadnji, očajnički pokušaj znanih političkih čimbenika da se riješe pobjedničkog kandidata.

Ovaj uradak objavili su neki satelitski portali „grupe građana“ jer su ili glupi, što svakako nisu, nego to moraju učiniti po političkom naređenju. Pošto Muralist nije među njima, nama ni na kraj pameti nije da nešto takvo objavimo, još nepotpisano, ako se pod potpis ne računa grupa građana ili „tvoji vjerni Međimurci“.

Dakle o čemu se radi?

Ta grupa građana na početku pisma hvali Matiju Posavca kao župana te nabraja sve njegove zasluge za Međimurje kojih ima kao jako, jako puno. S time misle da je mamac bačen. No u nastavku ga optužuju da je kriv za prijevremene izbore, a oni su njegovom kandidaturom, zamislite, iznenađeni i obezglavljeni! O TEMPORA, O MORES, rekao je Ciceron, a za one koji ne razumiju to bi značilo „Čudnih li vremena, čudnih li običaja!“ Međimurci bi rekli „prvo ga foli, a unda ftopi.“

Zatim ga nagovaraju da odustane od kandidature, dokaže na sudu svoju nevinost i tada neka se vrati jači nego prije. Potom ta grupa građana navodi da takvo njegovo ponašanje koristi samo jednoj stranci kojoj valjda oni pripadaju (naveli su ime, ali nije potrebno da ga mi ponavljamo jer je sve prozirno da prozirnije ne može biti.)

Nadalje su im važni troškovi izbora, investicije koje sada neće dolaziti u Međimurje, da će se mladi iseljavati (zamisli Bože) da će ovo, da će ono. Na kraju ga mole da bude razuman i da ne dozvoli da Međimurje postane talac njegovih ambicija! Podrška do podrške njegove vjerne grupe građana.

Da sve to nije toliko glupo, bilo bi smiješno, veli izlizana fraza, no ona ovdje savršeno pristaje.

Dok oni čekaju da Matija odustane od kandidature on baš kao na naslovnoj fotografiji nezaustavljivo trči prema novom mandatu župana Međimurske županije.

(R. Tomanić, foto: TT, ilustracija)