Prvi put nakon izbora susreli se Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović i počeli dogovore o primopredaji

Predsjednica na odlasku Kolinda Grabar-Kitarović i izabrani predsjednik Zoran Milanović sastali su se poslijepodne, potvrđeno je iz Ureda predsjednice.

Kako su izvijestili iz Ureda predsjednice, na Pantovčaku su razgovarali o tranziciji predsjedničke dužnosti.

”Sastao sam se danas s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u Uredu PRH, gdje smo održali radni sastanak na kojemu smo razgovarali o tranziciji predsjedničke dužnosti”, napisao je Milanović na Facebooku.

Kolinda Grabar-Kitarović još je u izbornoj noći rekla da nasljedniku stoji na raspolaganju. “Pružam ruku Milanoviću da prijenos vlasti bude civiliziran”, rekla je Grabar-Kitarović i dodala da Hrvatskoj treba stabilnost, piše https://dnevnik.hr/

I Milanović je u utorak rekao da će dati podršku Grabar-Kitarović odluči li ona nakon dužnosti predsjednice nastaviti diplomatsku karijeru. “Da, hoću. Nije odgovorna ni za kakva kaznena djela i bila je predsjednica”, rekao je.

Zoran Milanović bi dužnost predsjednika trebao preuzeti najkasnije 19. veljače, na dan kada Grabar-Kitarović istječe mandat. Svečana inauguracija obavlja se na Trgu sv. Marka, gdje izabrani predsjednik polaže prisegu pred sucima Ustavnog suda.

Iako je najavila da će odmah na godišnji, Kolinda Grabar-Kitarović ovaj tjedan još obavlja sve predsjedničke dužnosti. Idući tjedan ide na godišnji. Potom će raditi normalno sve do isteka mandata 18. veljače, pa će tako odraditi i ranije dogovorena vanjskopolitička putovanja od kojih je jedno u Izrael.

Izvor: Dnevnik.hr https://dnevnik.hr/

(Pavo Jazvić, foto: arhiva Muralista)