Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dobiva trg i dio šetnice uz Muru, a bistu će mu postaviti Zrinska garda

Grad Mursko Središće uskoro će izabrati Povjerenstvo za imenovanje i preimenovanje ulica i trgova. Kako doznajemo jedna od prvih odluka biti će imenovanje Trga dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. Trg se nalazi u centru grada i obuhvaćao bi pripadajući dio šetnice uz rijeku Muru, parkiralište uz Muru, nekoliko gradskih objekata i spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima “Piramida”.

Zrinska garda Čakovec na jednom dijelu tog trga postaviti će bistu prvog hrvatskog predsjednika.

Za ostali dio gradske šetnice uz rijeku Muru raspisati će se Javni poziv za davanje prijedloga imena, a najbolji prijedlog kojeg izabere povjerenstvo biti će i simbolično nagrađen.

Također postoji i opravdana inicijativa za promjenu naziva nekih ulica, no tu je veliki problem što zakon nalaže promjenu svih dokumenata u roku 15 dana što izaziva troškove i vrijeme za stanovnike tih ulica i posljedično nezadovoljstvo te bi se to puno jednostavnije reguliralo promjenom zakona.

Za novu ulicu koja se otvara u nastavku Ulice Augusta Šenoe već je određeno ime po poginulom branitelju Dragutinu Kodba Gecu, a data je preporuka mjesnim odborima da se nove ulice imenuju po poginulim braniteljima s njihovog područja.

(tekst i foto: R. Tomanić)