Provođenje reformi ključno za suzbijanje organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak naglašava kako je veliki problem sprega  političkih instanci, krim miljea i dezinformacija te kako moramo pomoći neovisnim medijima i istraživačkim novinarima.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP)  sudjelovala je u plenarnoj raspravi o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu. U izvješću o kojem se raspravljalo osuđuje se očit nedostatak volje nadležnih tijela da otvore arhive bivše Jugoslavije te ih se poziva da to učine, a naročito da se omogući pristup dosjeima bivše jugoslavenske tajne službe (UDBA) i Kontraobavještajne službe Jugoslavenske narodne armije (KOS) te da se ti dosjei vrate odgovarajućim vladama ako to zatraže.

Zastupnici su, između ostaloga, raspravljali o vezi između organiziranog kriminala, poslovnog sektora i politike, opasnosti organiziranog kriminala te geopolitičkoj situaciji na zapadnom Balkanu. Istaknuli su kako je organizirani kriminal prepreka gospodarskom razvoju država na tom području te naglasili važnost poboljšanja pravosudnog sustava.

Zastupnica Glavak podsjetila je kako je borba protiv organiziranog kriminala dio procesa pristupanja EU-u zemalja zapadnog Balkana.

„Želimo stvarnu i operativnu suradnju s europskim agencijama koje mogu podržati nastojanja tih zemalja u borbi protiv organiziranog kriminala“, istaknula je.

Isto tako, u raspravi je istaknuta nužnost financijske potpore, ali i potpore reformskim procesima. Zastupnica se osvrnula na opasnost organiziranog kriminala za demokratski napredak zemalja zapadnog Balkana te izdvojila činjenicu kako se radi o sigurnosnom pitanju.

„Organizirani kriminal opasan je za i demokratski napredak zemalja zapadnog Balkana, s druge strane, to je i prvorazredno sigurnosno pitanje“, istaknula je.

Zastupnica Glavak je navela i kako Europska unija procjenjuje da su prihodi od kriminala na glavnim tržištima u 2019. godini iznosili 1% BDP-a u Europskoj uniji, odnosno 139 milijardi eura. (rt)

VIDEO: