PROŠČEJE V GORJEMU KRAJU NA GRADSKOM VIJEĆU – SMIJE LI GRADONAČELNIK PRISUSTVOVATI MISAMA U RADNO VRIJEME ?

 Sveta misa i Proščeje v Gorjemu kraju koje je održano u ponedjeljak odjeknulo je čak na sjednici Gradskog vijeća već u utorak. Vijećnik SDP-a Mario Nerer uz dva pitanja koje je postavio na aktualnom satu izveo je, kako je kazao, svoj zaključak i prezentirao ga Srpaku kao činjenicu na koju ovaj nije htio odgovoriti.

Što je to zasmetalo Nerera na proščeju v Gornjem kraju? Ništa drugo osim toga što je Svetoj misi i domjenku nakon nje prisustvovao gradonačelnik Dražen Srpak. Ništa čudno, rekli bi, no ne i za Nerera kojemu je u oči upala činjenica da je proščeje bilo u 9,00 sati prijepodne, dakle za gradonačelnikova radnog vremena.

„Čitamo, a i čujemo po gradu da hodate po nekakvim Svetim misama za vrijeme radnog vremena što nije prikladno. Ne znam da li ste to vrijeme, mislim negdje oko 2 sata, nadoknadili i odradili, ali evo to je moja opaska“

Srpak je ovime očito bio vrlo iznenađen te je nakon kratke konzultacije sa predsjednikom Gradskog vijeća Miljenkom Cmrečakom, koji je također prisustvovao spornoj misi, odgovorio: Ne komentiram“

Jučer smo povodom toga nazvali gradonačelnika i upitali ga da li bi to htio prokomentirati za Muralist što je on ponovo odbio i samo kazao da je njegovo radno vrijeme od 0 -24h.

Prema tome prisustvovanje svim događajima u gradu, a pogotovo onima na koje je pozvan, dio su njegovih dužnosti i obaveza bez obzira u koje vrijeme se održavaju. Većina tih skupova priređuje se poslije podne, odnosno van njegovog službenog radnog vremena i on koliko nam je poznato još nikoga nije odbio i do sada je prisustvovao svima pa i onima koji su se održavali u nedjelju ili praznikom. Sporna misa i proščeje v Gorjem kraju održano je u ponedjeljak u 9,00 sati. Gradonačelnik je svojim prisustvom želio taj događaj, na koji je bio uredno pozvan, uveličati jer i on sam živi u tom dijelu grada.

Dakle na misi i proščeju je bio službeno, a koliko znamo svoje vjerske obaveze kao građanin uredno prakticira svake nedjelje na misi u župnoj crkvi.

 

                                                                              (R. Tomanić, foto Z. Rihtarec)