Priopćenje za javnost Inicijative Ovršni ustanak povodom najavljenog sastanka s međimurskim županom

Međimurski župan Matija Posavec pozvao je Danijela Galovića i predstavnike inicijative Ovršni ustanak na sastanak koji će se održati u Čakovcu 19. 4. s početkom u 8 sati.

Inače, Matija Posavec je najmlađi župan u Hrvatskoj s najnižom plaćom među županima, koji promovira ideju visokih plaća kako bi se spriječio egzodus iz Hrvatske i vratilo one koji su otišli. Također je smanjio plaću sebi i svojim suradnicima kao i troškove administracije i broj zaposlenih u administraciji svoje županije kako bi trasirao put kojim bi i drugi župani trebali ići.

Danijel Galović je povodom ove suradnje izjavio: “Radujemo se ovoj suradnji koja će nadamo se trasirati put kojim trebaju ići i drugi župani, gradonačelnici kao i načelnici koji imaju senzibilitet za građane i koji su spremni aktivno sudjelovati u pronalaženju izlaska iz situacije u kojoj su se našli blokirani zbog ovakvog Ovršnog zakona i forsiranja politike niskih plaća i mirovina. Smanjenjem troškova lokalne samouprave i državne uprave, kao i politika viših plaća za obične građane je neizostavni put borbe za blokirane građane i za zaustavljanje iseljavanja iz Hrvatske.”, riječi su Danijela Galovića.

Inicijativa Ovršni ustanak će doći s konkretnim prijedlozima što se treba učiniti za blokirane za nacionalnoj kao i na lokalnoj razini, tj. u Međimurju. Ti prijedlozi će sadržavati one elemente za koje se inače kao inicijativa zalažu, a tiču se izlaska iz dužničkog ropstva blokiranih građana i pravnih subjekata, kao i ideja kako bi trebao izgledati novi Ovršni zakon koji ne kreira dužničko ropstvo i ne dovodi građane u bezizlaznu situaciju zbog koje posežu za samoubojstvom i donose odluku o bijegu iz Hrvatske.

U te korake ubrajamo deblokadu računa za sve pravne i fizičke osobe i moratorij na provedbu ovrha do donošenja novog ovršnog zakona kako bi građani imali jedan predah. Za to vrijeme postojala bi mogućnost nagodbe između vjerovnika i dužnika koja bi bila poticajna i za jedne i za druge, jer će prema našem prijedlogu vjerovnici morati snositi dio rizika kod nemogućnosti naplate potraživanja. Tu su i prijedlozi na lokalnoj razini gdje se može kroz otpis dijela potraživanja prema komunalnim poduzećima pod ingerencijom gradova u Međimurskoj županiji, kao i same županije, pa reprogrami dugovanja i socijalni programi kojima se može građanima i blokiranim pravnim subjektima olakšati sadašnja situacija kako bi ih se uključilo gospodarske procese koji su zbog blokada sada zamrznuti.

Inicijativa Ovršni ustanak