Priopćenje Stožera CZ Međimurske županije – zaražen je muškarac iz Čakovca koji je radio u Austriji

Vikend je iza nas, ušli smo u novi tjedan koji je počeo podatkom Nacionalnog stožera da je u Hrvatskoj u ovom trenutku 306 zaraženih osoba te da je obavljeno 2654 testiranja. Mi smo se dugo odupirali, bili smo jedna od tek nekoliko županija bez zaraženih, no od danas ujutro i u našoj županiji imamo prvi slučaj osobe zaražene virusom COVID 19. Riječ je o muškoj osobi iz Čakovca koji je radio u Austriji. Znači virus je uvezen, osoba je dobrog općeg stanja i dobrog nalaza. Osoba je bila u samoizolaciji, a epidemiolozi su osobu poslali na testiranje. Ukupno su bila obavljena tri testiranja, dva su bila negativna i jedan pozitivan. To nije nikakav specifikum s obzirom na naše neposredno okruženje i samo je bilo pitanje trenutka kada će se i kod nas pojaviti zaraza. Osoba je hospitalizirana i u tijeku je obuhvat svih osoba s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu.  Maksimalno je postrožena kontrola osoba od trenutka kad je osoba stigla u Hrvatsku.

Ova situacija je još jedno upozorenje da se drži socijalna distanca i poštuju sve upute i preporuke Stožera civilne zaštite. 

Nakon niza sastanaka, razgovora i rasprave sa stručnjacima tijekom vikenda, kao Stožer civilne zaštite Međimurske županije donijeli smo nekoliko odluka i dajemo Vam slijedeće informacije:

Sav javni prijevoz je obustavljen i svi autobusni i željeznički kolodvori u Međimurju su zatvoreni. Taxi prijevoz i dalje funkcionira, ali pod vrlo strogim higijenskim uvjetima.

Trgovine koje smiju raditi su u promijenjenom radnom vremenu. Od 8-17 sati, zbog učinkovitijeg raspolaganja ljudskim resursima i zaštite radnika u trgovinama. Ograničeno je kretanje, zatvorena su dječja igrališta, a od danas su zatvorene i tržnice.  Od ponoći stupa na snagu Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, dakle, ograničeno kretanje. Od te odluke izuzimaju se dnevne migracije, osobe koje se bave zdravstvenom zaštitom, opskrbe strujom i plinom, novinari, žurne službe i osobe koje putuju na posao. Njima će se izdavati propusnice koje će ovjeravati liječnici primarne zdravstvene zaštite i stožeri civilne zaštite.

Upućujemo apel svim poduzetnicima koji rade. Maksimalno zaštitite svoje djelatnike. Pružite im sve higijenske standarde sukladno preporukama lokalnog i nacionalnog Stožera civilne zaštite. Svaku prijavu radnika koju dobijemo proslijeđujemo državnom inspektoratu, sanitarnoj inspekciji koja će kontrolirati provođenje higijenskih mjera i socijalnu distancu u poduzećima. Osobito se to odnosi na poduzeća sa više zaposlenih. Stožer civilne zaštite danas je uputio Nacionalnom Stožeru prijedlog o zatvaranju svih poduzeća koji ne moraju nužno raditi. Ne smijemo i ne možemo zbog nečijeg profita dovoditi u pitanje zdravlje i sigurnost naših stanovnika.

Srećom, ljekarne u vlasništvu županije nisu tijekom proteklih nekoliko dana zabilježile nijedan slučaj kršenja mjera samoizolacije kakav je bio u drugim gradovima Hrvatske. Za privatne ljekarne nemamo podatke, no podsjećam kako svaka ljekarna prilikom predaje osobne ili zdravstvene iskaznice ima informatički sustav koji odmah detektira da li je osoba u samoizolaciji ili pod bilo kakvom drugom obliku zdravstvenog nadzora. Svako kršenje Odluka će se sankcionirati. Novo radno vrijeme županijske Ljekarne je od 8-17 sati u Čakovcu, dežurstvo za hitne slučajeve će biti od 17 – 8 sati i subotom od 9-12 satiLjekarne u Prelogu, Donjem Kraljevcu, Kotoribi, Murskom Središću rade od 8-17, u Domašincu od 8-14 sati, u Donjoj Dubravi na parne datume 8-14 sati i na neparne od 11-17 sati, u Štrigovi i Svetoj Mariji na parne datume od 11-17 sati, a na neparne od 8-14 sati. Ljekarne u radne subote rade 9-12 sati.

Crveni Križ i Centar za pomoć u kući Međimurske županije su podijelili područje Međimurja. Centar je zadužen za donje Međimurja, Crveni križ za gornje i srednje Međimurje. Prema preporuci Ministarstva, ukinute su neke usluge pomoći u kući već je fokus na nabavci namirnica i pomoći starijim osobama. Centru za pomoć u kući i Crvenom križu je proslijeđen popis starijih osoba, njih 6061 osobe te će briga o starijima biti dobra. Vrši se dostava toplih obroka korisnicima koji imaju sklopljen ugovor ili rješenje CZSS  (prema preporuci obroci su pakirani u jednokratne posude koje se ostavljaju korisnicima, a kasnije bacaju), dostavljaju se lijekovi i vrši narudžba istih, te vrši nabava namirnica iz dućana. 24 sata je dostupan telefon Centra  za sve vrste informacija, na raspolaganju 10 gerontodomaćica, a javljaju se i volonteri koji su spremni pomoći. Imaju svu potrebnu opremu i zaštitne maske. Svaka zaposlenica ima plastificiranu akreditaciju sa logom Centra koja je ovjerena od strane Centra što je izrazito važno jer sve više osoba „obilazi“ starije i nemoćne, samačka kućanstva.

Tijekom vikenda imali smo nekoliko sastanka s predstavnicima primarne zdravstvene zaštite i u tijeku je reorganizacija njihovog djelokruga rada. Naručili smo i stiglo je nekoliko tisuća zaštitnih odijela, rukavica, ogrtača, maski, kirurških haljina, dezinficijensa. To će biti upućeno u zdravstvene ustanove. Naručeno je dodatno 11 000 komada maski i dodatnih dezificijensa.

Pozivamo sve građane koji trebaju ostvariti određeno pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja HZZO-a da zahtjev mogu podnijeti i elektroničkim putem. Zahtjevi za naknadu plaće osiguranika kojima je utvrđena privremena nesposobnost zbog izolacije isključivo se podnose putem e-mail adrese[email protected]Ostali zahtjevi i podnesci u svrhu ostvarivanja prava kod HZZO-a (poput prijava na zdravstveno osiguranje) mogu se podnijeti na e-mail adresu: [email protected]

Tijekom jučerašnjeg potresa čiji je epicentar bio na području grada Zagreba, a koji se snažno osjetio i u Međimurju, naše službe su obišle i prekontrolirale vitalne segmente javne infrastrukture poput hidrocentrala, prometnica, javnih zgrada. Srećom velike štete nema, a nema ni ozlijeđenih osoba. Pukotine na stupovima javne rasvjete sanirat će se u suradnji naših javnih poduzeća i općinskih i gradskih Stožera civilne zaštite. I dalje je na snazi poziv svim stanovnicima da ukoliko imaju bilo kakva oštećenja na svojim kućama ili gospodarskim zgradama uzrokovanih potresom da se jave na broj 112 ili na dežurni telefon našeg Stožera na 099/5298-777.

Zbog potresa koji je nažalost tijekom jučerašnjeg jutra pogodio Zagreb, naša Županijska bolnica se stavila na raspolaganje zagrebačkim bolnicama i klinikama.

Na snagu stupa i Odluka o uvođenju nužne mjere posebne organizacije rada epidemiološke službe i posebnih epidemioloških mjera koje podrazumijevaju uvođenje stalne pripravnosti doktora medicine specijalista epidemiologije bez obzira na mjesto rada i poslodavca. Uvodi se i posebna organizacija rada hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza.

Zahvaljujemo liječnicima Branku Ostričkom i dr. Branimiru Vurušiću što su se stavili na raspolaganje besplatnim savjetima. Vjerujem da će iz dana u dan biti sve više liječnika s tom praksom.

Kao što su svi mogli vidjeti, ispred naše Bolnice i ispred Doma zdravlja postoje trijažni šatori u kojem je medicinsko osoblje. To je zbog zaštite medicinskog osoblja, zbog zaštite pacijenata ali i zbog zaštite svih stanovnika. Jedna od ključnih pretpostavki da spriječimo širenje virusa je zaštita naših zdravstvenih ustanova. Tome pridajemo veliku pozornost i ništa ne prepuštamo slučaju.

U funkciji su korona ambulante fizički odvojene od naših zdravstvenih ustanova, ali u njihovoj neposrednoj blizini. Organizirat ćemo još jednu ambulantu. Također, razmišljamo i dalje nekoliko koraka unaprijed a to je lokacija za bolnički smještaj pacijenata zaraženih korona virusom. Vjerujem da to neće biti potrebno ali za svaki slučaj moramo biti spremni i organizirani.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije organizirao je karantenu i za vozače kamiona koji moraju proći određenu proceduru prilikom putovanja. Ona je na parkiralištu hotela Park u Čakovcu. Srećom, do sada nije bilo vozača pozitivnih na koronavirus.

Javlja nam se sve više poduzetnika koji bi donirali robu za naše stanovnike ili ustanove. Hvala im na tome. Na kraju, kad sve ovo prođe, dat ćemo Vam sve informacije i uputiti posebnu zahvalu.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije i dalje poziva sve gradonačelnike i načelnike općina da informacije nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite prenose na web stranicama općina i gradovima, te preko društvenih mreža na svojim profilima. Hvala svima koji to čine. Hvala i Vama medijima što vrlo brzo i korektno prenosite sve upute i apele koje Vam šaljemo, ponekad i nekoliko puta dnevno. U ovom trenutku vrlo je važna kvalitetna i objektivna informiranost naših građana. Bez teorija zavjere i širenja nepotrebne panike.

Meteorolozi sljedećih dana predviđaju osjetno zahlađenje. Zbog toga ću zamoliti Zavod za javno zdravstvo da izda posebnu preporuku građanima. Jednako tako, nakon relativno povoljnog vremena proteklih tjedana, hladno vrijeme, mraz i temperature ispod nule mogli bi prouzročiti štetu našim poljoprivrednicima. Posebnu uputu izdat će i Savjetodavna služba.

Sljedećih dana bavit ćemo se i analizom gospodarskih mjera koje ćemo prezentirati ovaj tjedan.

Na kraju, još jednom pozivamo sve da poštuju sve mjere, upute, preporuke i naloge. Sve to strogo kontrolira čak 177 vatrogasaca iz 52 DVD-a, HGSS, komunalni redari i policija….

 

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta. Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije apelira na javnost da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite te da ostanu pribrani,  održavaju osobnu higijenu, izbjegavaju bliske kontakte te održavaju socijalnu distancu (razmak između osoba 2 metra) u slučaju da moraju izaći.

UO za posloce župana

Morana Kiš