Priopćenje s tiskovne konferencije HRAST-a o romskoj problematici u Međimurskoj županiji

Čakovec, 13.09.2018.

Govornici:

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta

Hrvoje Šlezak, predsjednik međimurske podružnice Hrasta

U svjetlu nedavnih događanja u Držimurcu-Strelcu i prosvjeda kojeg su mještani navedenih naselja održali, HRAST želi istaknuti slijedeće:

  • Podržavamo mještane u njihovom zahtjevu za osiguranjem sigurnosti osoba i imovine ugroženih od njihovih prvih susjeda Roma iz Piškorovca.
  • Pozivamo sve državne institucije, ponajviše pravosuđe da konačno počnu raditi svoj posao i da zaštite nedužne stanovnike Međimurja od već neizdrživog ugnjetavanja neodgovornih pojedinaca iz susjednih romskih naselja.
  • Pozivamo i Ministarstvo unutarnjih poslova da konačno prepozna postojeći problem u Međimurju i da adekvatno tome reagira kako u smislu poduzimanja preventivnih, tako i represivnih mjera na terenu, te u kadrovskom osnaživanju Policijske uprave Međimurske koja je ljudstvom podkapacitirana da se nosi s količinom problema na terenu.
  • Odgovorne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao i na kvalitetan se način suočiti s postojećim problemima te se pod svaku cijenu mora izbjeći situacija u kojoj će se ljudi početi samoorganizirati i seoskim stražama čuvati vlastitu sigurnost i imovinu.
  • Pozivamo i sve pripadnike romske nacionalne manjine da uzroke ovoga problema počnu rješavati unutar svoje zajednice. Velika je šteta da zbog malobrojnih pojedinaca koji čine nedjela trpi čitava romska zajednica koju većinsko stanovništvo percipira upravo temeljem tih pojedinaca koji se ističu svojim negativnim ponašanjem. Sigurni smo da i sami Romi mogu iznaći načine kako riješiti ovaj problem te utjecati na svoje sumještane u cilju boljeg zajedničkog suživota u Međimurskoj županiji.

HRAST Međimurske županije