PRIOPĆENJE Republika: Umjesto da zadržava mlade, anti-business Vlada ih tjera novim poreznim opterećenjima

Stranka Republika zalaže se za smanjenje poreznog opterećenja, umjesto povećanja u ključnim nosiocima razvoja koje će u konačnici biti rezultat najavljene „porezne reforme“ Vlade. Predložit će smanjenje i limitiranje poreza na dohodak na 10% te zadržavanje postojeće porezne stope za obrte paušalce od 10% uz  povećanje limita za paušalne obrte na 60.000 EUR, a zalaže se i za oslobađanje većine davanja u prvoj godini svima koji se odluče ući u privatni posao

 

Porezna reforma koja će stupiti na snagu od 1. siječnja 2024. godine,  kako navodi Hrvatska obrtnička komora, predviđa povećanje porezne stope za obrtnike paušalce sa 10 na 12%, dok će zbog najavljenog povećanja stope Poreza na dohodak mnogih gradova i JLS efektivno povećanje poreza paušalnim kbrtima biti i do 20%. Porezne “reforme” Vlade očekivano dovode do povećanja, a ne smanjenja poreznog opterećenja, i to posebno onima koji tek ulaze u svijet poduzetništva. Vlada RH to radi uz planirani deficit, odnosno, dalje zaduženje države u iznosu od oko 2.500€ po zaposlenom koje se ne koristi za rast produktivnosti nego za hranjenje administracije. I sve to uz namjerno zanemarivanje efekta inflacije – veće punjenje proračuna PDV-om na više cijene i “lakši” ulazak u porezne škare jer se limiti poreznih kategorija nisu povećavali prateći inflaciju.

Stranka Republika zalaže se za ukupna porezna rasterećenja, pa tako i za obrtnike paušalce.

„Republika se zalaže za smanjenje poreza na dohodak i ukupno porezno rasterećenje kako bi nas učinilo konkurentnim za investicije, kako bismo zadržali stručnjake te potaknuli mlade na poduzetništvo. Paušalni obrt većinom biraju mladi ljudi na početku ulaska u poduzetništvo. Treba ih na svaki način ohrabrivati da nastave i prošire svoje poslovanje, učiniti ih otpornima na tržišne izazove, a u isto vrijeme osobno zadovoljnima i konkurentnim. Povećanje bilo kakvih nameta ne ide tome u prilog već dovodi do daljeg napuštanja Hrvatske, a država prijatelj kakvu želimo to ne radi svojim građanima“, upozorava potpredsjednik stranke Republika Dario Marenić.

Stranka Republika zalaže se za zadržavanje postojeće porezne stope za paušalne obrte od 10%, a  predložit će povećanje limita za paušalne obrte do 60.000 EUR, jer je kod pokretanja tvrtke važno ne samo što manje porezno opterećenje već i što manje administrativno opterećenje. Pritom se ne želi dovesti ostale tvrtke u nepovoljniju situaciju kod privlačenja stručnjaka i isplate bruto plaća kroz prevelike poreze na dohodak, gdje predlažu gornji limit  porezne stope poreza na dohodak na 10%.

Vjerujemo da treba osloboditi većinu davanja u prvoj godini svima koji se odluče pokrenuti privatni posao. (m)