Priopćenje predsjednika VMO M. Središće Kristijana Antolovića povodom prijedloga o preimenovanju ulica

Poštovani Središćanci i Središćanke!

Obzirom da se puno bure diglo oko jedne teme sa 14. sjednice VMO Mursko Središće želim Vam se obratiti ovim putem.
Tema za prijedlog promjene imena ulica je bila na dnevnom redu na prijedlog jednog od članova Mjesnog odbora, s toga je i uvrštena. To je vrlo osjetljivo pitanje, a Mjesni odbor ionako nema moć odlučivanja u ovakvim slučajevima. Prvenstvena je zamisao bila da se o toj temi samo raspravi bez nekakvih zaključaka. Međutim predloženo je, pošto su dani prijedlozi, da se i glasa, na što sam ja pristao kao predsjedavajući.

Rezultate glasanja ste vidjeli u objavi članka na Muralistu. Moram reći da je jedan od članova vijeća i prije rasprave i davanja prijedloga upozorio na troškove za ljude. I svi smo se složili da je to jako bitna stvar u tom procesu, ali i da su ovi prijedlozi ionako neobavezujući jer MO nema ingerenciju da odluči o promjeni naziva ulica. Odluku o tome može donijeti jedino Gradsko Vijeće Grada Mursko Središće.

Meni je jasno da ima na području grada i drugih važnijih problema koje treba rješiti. Pokušati ću odgovoriti na one komentare i pitanja koja su bila postavljena u komentarima. Gospodarska zona se pokrenula i ove godine ide izrada završne faze infrastrukture u istoj. (investicija od oko 7 mil.kn za koju su novci osigurani iz fondova). U istoj je napravljena nova autopraonica. Jedan domaći poduzetnik će uskoro započeti s izgradnjom novog proizvodnog pogona, drugi će u istoj napraviti reciklažni pogon za građevinski i bio otpad. Poduzeće koje već postoji u zoni ide u nadogradnju proizvodnog pogona. Ima i drugih poduzetnika koji bi uskoro mogli započeti s radom u zoni. Na žalost ono što se nije napravilo prije 20 godina ne može se rješiti za par godina.

Promet kamiona u gradu nam je svima dobro poznat. Osobno za mene je ovo gorući problem u gradu. Taj problem postoji još od bivše države kada su tu prolazile cisterne iz Nafte Lendava, a sad se promet još više intenziviralo jer tu prolazi kamionska ruta. Grad ovo sam ne može rješiti, pošto je ovo državna cesta važna za RH. Gradonačelnik radi sve da se ovaj problem rješi što prije. Trenutno se radi studija za zaobilaznicu.

Kanalizacija (aglomeracija) u M. Središću se čeka. Morala bi krenuti do kraja godine. Poslije toga će se urediti i ulice s novim asfaltom. Graditi će se novi vrtić. (financiran sa 9.2 mil. kuna novcima iz EU fonda). Želimo da se dogradi osnovna škola i uvede jednosmjenska nastava (škola je u vlasništvu Županije).

Što se tiče ulica u gradu osobno nisam za promjenu naziva Martinske ulice. Naziv je to ulice koja također vodi prema Svetom Martinu. Ideja da se jedna ulica posveti Hrvatskim braniteljima je po meni dobra, jer su mnogi sugrađani bili u Domovinskom ratu i dali živote za domovinu. Josip Broz Tito jedan je od većih antifašističih vođa u Drugom svjetskom ratu. Poslije Drugog svjetskog rata diktator i direktni krivac za masovna ubojstva ustaša, domobrana, neistomišljenika i nevinih civilnih žrtava. Moje osobno mišjenje je da na ulasku u Republiku Hrvatsku ne može stajati ovakvo ime. Ovaj naziv će raditi prijepor i među našom djecom, ako se jednom ne riješi. Stoga treba staviti naziv koji neće biti ideološki.

Odgovor na komentar da se provodi fašizacija. To što vjerujem u Boga, volim Središće, Međimurje i svoju domovinu Hrvatsku, nazivati me fašistom, neka bude tako. Spominjanje da sam ja nekoga izdao mislim da je žalosno. Možete me optuživati i grditi, ali ostavite moj privatni život na miru.

U politiku sam se uključio na poziv gradonačelnika Srpaka da pokušamo nešto napraviti za naš grad. Mislim da smo u tome i uspjeli. Mursko Središće se razvija u pravom smjeru. Tome ste pridonijeli i svi vi građani. Gradonačelnik se zajedno sa svojim suradnicima trudi da grad dobije konture pravog grada i da svi građani budu sretni.

Ponekad su neke stvari teške, ali moraju se i one riješiti želimo li napredak našem lijepom gradu. Svima onima koji su me ovih dana opravdano ili neopravdano napadali ne zamjeram. Ja sam za bolje i sretnije Središće u budućnosti. Bude li potrebno otići ću iz politike baš kako sam u nju i ušao. Ove četiri godine koliko sam u politici nikad nisam prihvatio ni primio kunu naknade za bilo koju funkciju. (Gradsko vijeće, Mjesni odbor)

Neka nas dragi Bog čuva u danima i godinama koje su pred nama.

Predsjednik VMO Mursko Središće

Kristijan Antolović