Priopćenje: Mladež HDZ-a pozdravila unaprjeđenja Zakona o radu

S prvim danom 2023. godine na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o radu koji je dodatno unaprijedio tržište rada i uredio područje rada na daljinu, dodatnog rada, rada nedjeljom te sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme, što je za mlade generacije izuzetno važno pitanje. Mladež Hrvatske demokratske zajednice (MHDZ) pozdravila je izmjene Zakona o radu ustvrdivši kako je riječ o pozitivnom iskoraku u smjeru konkurentnijeg radnog zakonodavstva koje ide u skladu s europskim standardima.

Mlade generacije su u proteklih šest godina u povoljnijem položaju zahvaljujući provedenim mjerama Vlade. Ukinuta je provedba mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa koja je godinama umanjivala cijenu rada mladih, a kao alternative osnažene su mjere pripravništva i samozapošljavanja te stalan rad na zapošljavanju mladih na neodređeno vrijeme. Nezaposlenost mladih je od 2013., kada je više od 110.000 mladih bilo nezaposleno, danas tri puta manja.

Na inicijativu Mladeži HDZ-a, u Zakon o radu uvrštena je odredba kojom se osigurava veća zaštita djece i maloljetnika u svijetu rada. Odredbom je propisano da je poslodavac dužan štititi djecu i maloljetnike na način da se mora utvrditi da za osobe koje će biti u kontaktu s djecom i maloljetnicima ne postoji zapreka u vidu pravomoćne osude ili vođenja postupka za djela protiv spolne slobode, spolnog zlostavljanja i iskorištavanje djeteta, s ciljem sigurnijeg radnog okruženja za djecu i mlade. Uz navedenu izmjenu, u Zakon je uvedeno i načelo nedostupnosti radnika u profesionalnoj komunikaciji za vrijeme odmora i dopusta što je prioritet Mladeži već niz godina radi postizanja ravnoteže privatnog i poslovnog života mladih i mladih obitelji.

Mladež HDZ-a