Prije 32 godine Sveta Stolica priznala je Republiku Hrvatsku

Prije točno trideset i dvije godine, u ponedjeljak 13. siječnja 1992. godine, Sveta Stolica je na čelu s tadašnjim vrhovnim poglavarom Katoličke Crkve papom sv. Ivanom Pavlom II. priznala Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu.

U tisućljetnoj hrvatskoj povijesti, Sveta Stolica, sjedište Katoličke crkve, imala je važnu vjersku, političku i kulturnu ulogu.

U dramatičnim trenutcima nastajanja moderne hrvatske države, njezin se poglavar papa Ivan Pavao II. stalno zauzimao da se zaustavi agresiju na našu zemlju, kako je sam papa govorio, na ”njegovu voljenu Hrvatsku” i da se što prije ostvari njezino međunarodno priznanje. Priznanje koje je hrvatski narod stoljećima iščekivao.

Vrhunac svih tih nastojanja zbio je se 13. siječnja 1992., kada je Sveta Stolica – dva dana prije zemalja Europske zajednice – svojom notom priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske.

Pritom je Sveta Stolica poželjela da to priznanje ”pomogne duhovnom i stvarnom napretku svega njezina pučanstva, povratku mira te uspješnom uključenju Hrvatske u svjetsku zajednicu”.

Vatikan je svojim priznanjem dva dana prije Europske zajednice pokrenuo ostale zemlje da priznaju samostslnost i neovisnost republike Hrvatske. Na taj način Sveta stolica pokazala je bliskost sa hrvatskim narodom.

Pavo Jazvić