Prijava i žalba grupe birača romske nacionalne manjine na odluku Izbornog povjerenstva Općine Nedelišće

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE

ŽUPANIJSKO IZBORNO POVJERENSTVO MEĐIMURJA

IZBORNO POVJERENSTVO OPĆINE NEDELIŠĆE

16.04.2019.g.

GRUPA BIRAČA PRIPADNIKA ROMSKE NACIONALNE MANJINE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

PRIJAVA I ŽALBA NA ODLUKU IZBORNOG POVJERENSTVA OPĆINE NEDELIŠĆE

Uvažena gospodo,

Dostavili smo vam prijavu o nizu nezakonitih radnji od strane g. Matijaša Oršoša iz romskog naselja Parag iz Međimurja.

Naime dana 15.04.2019. njegovom teroru nije bilo kraja.

Ne znamo od kud mu informacije o osobama koje su potpisale očitovanje i podnijeli kandidacijsku listu kao grupa birača u općini Nedelišće.  U večernjim je  satima obilazio iste i pod prijetnjom da će završiti u zatvoru i raznih drugih tvrdnji , utjerivao je strah u kandidate koje je natjerao da šestero njih povuku očitovanja nakon čega je Izborno povjerenstvo obavjestilo prvih tri ili osobu za kontakt da im je lista nevaljana, što se dogodilo oko 19,00 sati.

Nakon toga je isti dovezao drugu šestoricu koji su potpisali očitovanja i do ponoći je to sve bilo rješeno.

Izborno povjerenstvo je imalo dovoljno vremena da obradi desetero osoba sa liste kao i prvu trojicu za koje je kod predaje liste namjerno izostavljena informacija da se treća osoba izjasnila kao Hrvatica i to je bio razlog da se lista odbaci.

Smatramo da je namjerno zanemarena informacija o toj pogrešci za koju je bilo dovoljno vremena da se ispravi, samo s razlogom da se pogoduje drugoj podnesenoj listi.

Ovaj teror i prijetnje zabilježili su i djelatnici PU međimurske pa je s tim upoznato i Županijsko izborno povjerenstvo, no smatramo da su na ovaj način učinili namjerni propust i odali imena osoba s liste, pa je samim time g. Matijaš obilazio kandidate po kućama, što je vidljivo iz činjenice da su povukli kandidature.

Molimo vas da demokratskim putem odbacite odluku Izbornog povjerenstva iz Nedelišća i prihvatite slijedećeg po rednom broju kao trojicu predlagača ili da dopustite podnositeljima da sami isprave podnesenu kandidaturu.

Isto tako vas molim da preispitate sve relevantne činjenice o prijavi koju smo vam dostavili u svezi s prijevarom mase ljudi koje je isti g. Matijaš upućivao da pribave dokumentaciju kao preduvjet da dobiju bjelu tehniku i drugu vrstu pomoći s namjerom da pridobije glasače za nadolazeće izbore.

Hvala unaprijed..

Uz štovanje!

(U ime grupe birača: Željko Balog)