Prigovor Željka Baloga na izbor članova povjerenstva za Rome pri Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH

REPUBLIKA HRVATSKA

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

URED ZA LJUDSKA PRAVA I PRAVA NACIONALNIH MANJINA

MESNIČKA 23

10 000 ZAGREB

POVJERENSTVO ZA ROME

Čakovec, 11.12.2017.g.

VIJEĆE ROMSKE NACIONALNE MANJINE

MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

e- mail: [email protected]

Predmet: PRIGOVOR NA IZBOR ČLANOVA POVJERENSTVA ZA ROME PRI UREDU ZA LJUDSKA PRAVA  I PRAVA NACIONALNIH MANJINA – VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

Uvažena gospodo,

Ja sam Željko Balog, predsjednik sam Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije kao i zamjenik općinske načelnice Općine Pribislavec iz reda romske nacionalen manjine i predsjednik sam Krovne zajednice Roma Hrvatske. Kao dugogodišnji aktivista predstavljam jednu od najbrojnije zajednice Roma u Hrvatskoj i stoga sam osobno začuđen samim izborom članova ovog povjerenstva.

Kao što se je ranije naglašavalo da će u isto ulaziti svi legitimno izabrani predsjednici legitimno izabranih Vijeća romske nacionalne manjine, zaključak je da su u povjerenstvo ušle osobe po nečijem diktatu, a Vijeće je zanemareno.

Molim sve odgovorne da poduzmu određene korekcije kako ne bismo došli u situaciju da Vijeće romske nacionalne manjine Međimurja zbog svoje isključenosti neće moći ostvariti svoje ciljeve sukladno programu rada i potrebama za poboljšanje uvjeta života  i rada romske zajednice u Međimurju. Samo povjerenstvo smatram izuzetno odgovornim i vjerujem da će isto donositi konstruktivne odluke u kojima želimo sudjelovati. Kako svi članovi Vijeća izražavaju nezadovoljstvo ne bih volio da budemo isključeni i da ne surađujemo zbog ove isključenosti.

Molim vas da se očitujete, te svojim jasnim stavom zahtjevamo da se iz istoga isključe predloženi članovi iz Međimurja te da Vijeće predloži  nove članove koji su bolje upoznati s romskom problematikom za razliku od postojećih članova.

Nadam se da ćete razmotriti naš prigovor i riješiti problem na zadovoljstvo svih Roma u Međimurju…

Uz štovanje….

V.r. Željko Balog