Presuda za mobing članice udruge Ovršni ustanak Međimurje Antoniji Kenđel

Načelnica Općine Sveta Marija: „Da Zakon dozvoljava raspisala bi referendum za otkaz Višoj referentici“

Da „mali čovjek“ u Hrvatskoj nema šanse u borbi za zaštitu svojih temeljnih ljudskih prava svoja prava kada su s druge strane političke institucije i osobe pokazala je presuda Općinskog suda Čakovec, stalna služba Prelog.

Navedeni sud je  dana 11.12.2019.godine donio Rješenje/Presudu u ime RH kojom odbacuje  tužbeni zahtjev gospođe Antonije Kenđel radi zabrane uznemiravanja i diskriminiranja te radi prouzročene štete protuzakonitim i neosnovanim djelovanjem od strane zaposlenika Općine Sveta Marija, na čelu s načelnicom Općine Đurđicom Slamek. Tom presudom Sud je dozvolio nastavak maltretiranje i diskriminaciju gospođe Kenđel, majke djeteta s posebnim potrebama.

Činjenice govore da je Načelnica Općine odmah po izboru zaposlila svoju prijateljicu u Općini, koja Antoniji odmah nakon povratka s bolovanja dana 13.09.2013.godine šalje Rješenje o neraspoređenosti,  iako je imala rješenje o pravo na rad u polovici radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju  (100% invalid) koje utvrđuje HZZO. Doduše Rješenje se ipak nije moglo realizirati, te je Antonija po sili zakona kao majka djeteta s težim smetnjama u razvoju koja koristi skraćeno radno vrijeme vraćena na „svoje“ radno mjesto, ali bez radnog mjesta.

Načelnica Općine je tada poručila Antoniji da će joj dati otkaz zbog curenja informacija o radu Općine Sveta Marija, nebitno što nikakvog curenja informacija nije bilo.

Maltretiranje i zastrašivanje je išlo čak do toga da je Načelnica općine zvala policiju za vrijeme radnog vremena jer je Kenđel navodno grubo izvukla utikač iz utičnice, žena konanski izgleda.

Kako ekipa Općine Sveta Marija nije uspjela gospođi Kenđel Rješenjem o neraspoređenosti od 13.09.2013. dati otkaz, Općina protiv Kenđel pred Službeničkim sudom u Međimurskoj županiji za utvrđivanje teške povrede službene dužnosti, koji naravno pokreće postupak. No Viši službenički sud u Zagrebu utvrđuje da je Službenički sud u Međimurskoj županiji pokretao postupak po nepotpunom i nejasnom zahtjevu.

Jasno je da se zvanjem policije, koja utvrđuje da nije bilo kršenja zakona, te stalnim prijava raznim institucijama vrši stalni pritisak na Kenđel da ode iz Općine. Nameće joj se što više sudskih troškova jer mora angažirati odvjetnike. I dok Kenđel sama plaća odvjetnika, Načenica Općine Sveta Marija plaća odvjetnike novcima poreznih obveznika.

Načelnica Općine je ostvarila i prijetnje da će Kenđel javno poniziti kao službenicu, te je objavom u lokalnim novinama u studenome i prosincu 2013.godine pisala i Kenđel kao službenicu koja svojim radnjama šteti Općini Sveta Marija. Načelnica je gospođi Kenđel slala česte kontrole i za vrijeme bolovanja, za što doduše ima zakonsko pravo, a je jako zločesto što je kontrolu bolovanja slala i  za vrijeme trudnoće gospođe Kenđel, pa čak dva mjeseca prije porođaja kada uopće nije koristila bolovanje.

Do kuda doseže zloća, pokazuje i što je Načelnica Općine tražila vjerodostojnost boravka Kenđel na odjelu „majka-dijete“ u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim  smetnjama, Goljak u Zagrebu, te je tražila  očitovanje od Dječjeg vrtića u Donjoj Dubravi koje je dane njezino dijete provelo u vrtiću.  Također je u dva navrata odbila sufinancirati asistenta u obrazovnoj ustanovi djetetu gospođe Kenđel, sufinanciranje je odobrila tek nakon nekoliko mjeseci uz apel udruge koje smo bili članovi

Općine Sveta Marija je prijavila dva puta gospođu Kenđel DORH-u zbog korištenja krivotvorenja isprave, jer joj je Općina dala preporuku o osposobljenosti za posao u kojoj je pisalo da je obavljala poslove Pročelnice JUO i ona je tu potvrdu koristila kod traženja posla van Općine.

Takvim postupanjem načelnica Općine Sveta Marija šalje jasnu poruku Kenđel da dok je  njihov službenik neće imati mira te da joj je pametnije da sam da otkaz.

Tužbu radi zabrane uznemiravanja i diskriminiranja gospođa Kenđel je predala u siječnju 2019.godine, kada se uvjerila da načelnica  ne namjerava prestati sa uznemiravanjem i javnim ponižavanjem, posebno kada je na mrežnim stranica objavljeno da je Načelnica Općine ponovo prijavila Kenđel DORH-u zbog navodnog „krivotvorenja potpisa“.

Brojni dokazi i radnje Općine Sveta Marija koje su predočene Sudu, očigledno nisu bili dovoljne da ih se može klasificirati kao radnje uznemiravanja, šikaniranja, diskriminiranje, maltretiranja, povrede dostojanstva, časti i ugleda , te pravo na osobni i obiteljski mir…..

Presuda suda je jasna poruka da Općina Sveta Marija može i dalje postupati kao do sada sve do ispunjenja svog cilja „gaženja običnog malog čovjeka“.

Udruga Ovršni Međimurje