Premijer i pola vlade RH s pet župana o razvoju hrvatskog sjevera

U Banskim dvorima održan je dvosatni radni sastanak župana pet sjevernih županija s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministrima u Vladi, a ispred Međimurske županije istom je prisustvovao župan Matija Posavec koji je priliku iskoristio kako bi se dotaknuo pet ključnih tema za Međimurje, iznalaženje modela povećanja minimalnih plaća kroz rasterećenje nameta gospodarstvu, dizanje standarda zdravstvene skrbi, standarda u obrazovanju, ključnih tema vezanih uz cestogradnju i prometnu povezanost, ali i korištenje socijalnih naknada.

Međimurje ima projekte i zna privlačiti sredstva, našim ljudima trebaju veće plaće!

Osnovna uloga države je da vodi brigu o ravnomjernom razvoju svih hrvatskih županija, da se vodi računa prvenstveno o onima koji stvaraju dodanu vrijednost, a to su radnici, u ključnim industrijama i granama koje po prosjeku plaća itekako zaostaju, jer danas svih pet županija imaju 18 posto manji prosjek plaće od državnog prosjeka. Važan je dijalog, neophodno je razgovarati o tome koliko Vlada RH može pomoći projektima na sjeveru zemlje, a samim time i svim našim sugrađanima“, naglasio je Posavec i pritom objasnio kako imamo mnogo projekata koje provodimo samo zahvaljujući dobro napisanim i pripremljenim projektima iz EU fondova. Međimurje je pokrenulo ciklus projekata teških više od milijardu kuna, s naglaskom na zdravstvo, obrazovanje, kulturnu baštinu, prometnu infrastrukturu i gospodarstvo.

Podržite strateške projekte u Međimurju, pokrenuli smo ciklus vrijedan milijardu kuna!

Stoga apeliram da Vlada da podršku za sve projekte koje smo započeli. Važno je pružiti jednaku šansu svima i omogućiti nam da se razvijamo onako kako najbolje znamo“, dodao je međimurski župan i kao jednu od glavnih zajedničkih tema zajedno s Damirom Bajsom, županom Bjelovarsko-bilogorske županije, Radimirom Čačićem, županom Varaždinske županije, Darkom Korenom, županom Koprivničko-križevačke županije te Željkom Kolarom, županom Krapinsko-zagorske županije istaknuo prijedlog o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku koji su župani pet sjevernih županija uputili Vladi, a upravo  temeljeno na Odluci Vlade koja već postoji za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Riječ je o jednom od prvih takvih susreta ovakve vrste kada su za  istim stolom bili župani sjevera s čelništvom Vlade RH i velikim dijelom ministara, a kada se raspravljalo o temeljima buduće suradnje, utjecaju izmjena Zakona o regionalnom razvoju i činjenici kako će se po novom zakonskom modelu utvrđivati i usklađivati prioriteti jedinica lokalne (regionalne) samouprave i nacionalne razine. „Ono što očekujem u državnom proračunu za iduću godinu su financijska sredstva za Dom zdravlja, završetak započetih projekata, izgradnje škole u Pribislavcu te školskih dvorana u Orehovici, Strahonincu i Goričanu, završetak projektiranja, otkup zemljišta i početak radova na dionici brze ceste Čakovec-Varaždin, ubrzani nastavak projekata cestovnih obilaznica Čakovca, Preloga i Murskog Središća, pojačanog ulaganja u državne ceste na relacijama Čakovec-Hodošan, Čakovec-Mursko Središće i Čakovec-Štrigova te sufinanciranje programa energetske obnove svih srednjih i nekoliko osnovnih škola. To su osnovne pretpostavke da možemo završiti ovaj investicijski ciklus jer ćemo u proračunu Međimurske županije za iduću godinu osigurati sredstva za projektnu dokumentaciju za nove osnovne škole u Nedelišću, Murskom Središću i Trnovcu, srednju školu u Prelogu, školske dvorane u Sv. Martinu na Muri i Vratišincu te adaptaciju još nekoliko osnovnih škola“, naglasio je međimurski župan. Sastanku su uz premijera i župane prisustvovali još i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, te ministar turizma Gari Capelli.

Ministar financija Posavcu je na njegov apel naglasio kako radna skupina priprema nekoliko modela po kojima bi trebalo biti osjetno povećanje minimalne plaće. Marić dodaje kako će novim zakonom o financiranju lokalne i reg samouprave 22 od 25 općina i gradova u Međimurju imati veće prihode proračuna, a dodatni model decentralizacije bit će predstavljen idućeg petka na sastanku svih župana i Vlade u Šibeniku.

Ministar Kujundžić pak je obećao naći rješenje za Dom zdravlja te odobrio dodatnih 8 milijuna kuna za sanaciju dugova ŽB Čakovec. Ministrica obrazovanja kazala je kako se iz državnog proračuna neće graditi škole, ali zbog specifičnih uvjeta osigurana su sredstva za izgradnju škola u Vukovaru i Pribislavcu. Ministar prometa rekao je kako će se dobar dio projekata prometne infrastrukture naći u planu građenja Hrvatskih cesta za iduću godinu, te kako je u ovom trenutku u izradi studija utjecaja na okoliš za brzu cestu Čakovec – Varaždin, nakon kojeg slijedi projektiranje koje bi trebalo biti završeno do sredine iduće godine. Kako su dogovorili župan i ministar, sve ostalo definirat će na skorom novom sastanku, najavljenom u Međimurju.

Cilj sastanka svakako je bila daljnja razrada ključnih prioriteta i projekata s kojima se premijer upoznao u okviru obilaska hrvatskih županija, a novi sastanak zakazali su u veljači iduće godine.

UO za poslove župana