Predsjedništvo Hrvatske narodne stranke, Podružnice Varaždin, podupire inicijativu saborskog zastupnika i predsjednika HNS-a, Predraga Štromara

Dajemo punu podršku inicijativi predsjednika HNS-a, da se pomoć gospodarstvu ravnomjerno raspodijeli, a ne da se neke pomaže milijardama iz proračuna, a druge pušta da propadnu. Sjever Hrvatske i Varaždin isto tako zaslužuju pomoć pod jednakim uvjetima kao i svi ostali u Republici Hrvatskoj, tim više kada se zna da je prosječna plaća na sjeveru među najnižima u Hrvatskoj, dok prednjačimo u izvozu i u industrijskoj proizvodnji. Pandemija COVID-a je ostavila posljedice na gospodarstvo, koje ćemo osjećati još sigurno i u slijedećoj godini, no želimo upozoriti da bi apsolutni prioritet trebalo biti očuvanje radnih mjesta i trenutne razine zaposlenosti.

Konkretan primjer je Varteks, varaždinska tvrtka čija je transformacija iz tekstilne u modnu industriju u zadnjih nekoliko godina polučila odlične rezultate. No, kako prve projekcije u ovoj krizi pokazuju, Varteks bez izravne pomoći države ima višak od barem 200 ljudi, budući da su u velikoj mjeri bili zaustavljeni poslovi za velike brendove.

Pozdravljamo mjeru Vlade RH o isplati minimalne plaće, zahvaljujući kojoj je kompanija preživjela bez otpuštanja ijednog radnika.

Podržavamo prijedlog Predraga Štromara o efikasnijem, bržem i jednostavnijem dobivanjem kredita za likvidnost HBOR. Smatramo da je od presudne važnosti sada pomoći gospodarstvu, prema jasnim i mjerljivim kriterijima, kako bi se očuvala gospodarska aktivnost i trenutna razina zaposlenosti, a time bi se sačuvala i dobra „startna“ pozicija našeg gospodarstva kada ova kriza završi. Sada je vrijeme da država i građani kupuju i „favoriziraju“ domaće proizvođače i tako štite našu ekonomiju.

Dejan Težak

HNS Varaždin
Predsjednik podružnice